Grad počinje s otkupom zemljišta: evo koje parcele će se prve otkupljivati

Foto: Damir Krajac /

Projekt produžetka Branimirove ceste se polako pomiče prema naprijed no problem stvaraju brojna je imovinsko – pravna pitanja, prenosi portal Sesvete danas.

“Do sada smo otkupili 20 parcela, naspram 16 krajem proljeća kad smo se zadnji put ovdje vidjeli, a 20 je novih ugovora pripremljeno za potpisivanje. Ostali dio je u različitim fazama izvlaštenja. Najveći problem kod imovinsko – pravnih odnosa je neuređeno vlasništvo. Tako imate slučajeva gdje jedan jedini kvadratni metar ima 18 suvlasnika, a imamo i parcelu od 126 kvadrata koja ima 424 suvlasnika od čega neki imaju 18 dijelova od 424, neki 36 dijelova, neki 15, neki devet ili ne znam koliko i sad sve to gradski imovinci trebaju raspetljati. To se desetljećima nasljeđivalo, nije se sređivalo, a sad kad se otkupljuje svi bi željeli biti obeštećeni”, kaže koordinator za projekt produžetka Branimirove Ante Plazonić.

Kad je gradonačelnik Bandić konačno dao zeleno svjetlo gradskim uredima da počnu raspetljavati ovaj gordijski čvor i imenovao Plazonića da vodi cijeli taj postupak, on ide svojim tijekom i već je podosta napravljeno, a do kraja godine, kako je rekao, nada se da će oko 80% zemljišta biti pripremljeno za otkup.

“Očekujem da će na proljeće naredne godine cjelokupna trasa biti imovinsko – pravno pripremljena za otkup, najteže će ići s objektima, neki znamo da su potpuno nelegalni, no kako nitko nikada još od kad je krajem sedamdesetih godina ucrtan koridor ove buduće prometnice nije tim ljudima rekao da tu ne smiju graditi. Stoga je skupština Grada Zagreba odlučila i vlasnicima nelegalnih objekata isplatiti pravičnu naknadu, dakle ne kao vlasnici legalnih objekata, ali da se barem plati iznos gradnje i materijala  s čime su se oni složili, no sad je problem što sa zemljištem”, nastavlja Plazonić ističući da bi upravo priča oko objekata mogla najviše odužiti cijeli postupak.

Glavni projekt za prvu dionicu je izrađen. Sada je u tijeku procedura za izradu projekta druge dionice. “Trenutačno radimo paralelno na tri ili četiri kolosijeka, kako na kojoj dionici, dakle ne čekamo da se prvo otkupi zemljište, pa da tada krećemo s procedurom projektiranja itd, nego se sklapaju ugovori, razrješuju ta imovinsko – pravna pitanja, pokreću se izvlaštenja tamo gdje se vlasnici nisu složili s ponuđenom cijenom, pokreće se procedura izrade projekta druge dionice…” dodaje Plazonić.


Naredne će godine sve biti spremno za otkup cjelokupnog zemljišta te će Grad doista i osigurati potrebna sredstva za tu namjenu koja bi mogla iznositi oko 100 milijuna kuna. Ako se novci osiguraju u narednoj bi godini trebalo biti otkupljeno svo zemljište, a potom bi se očekuje početak radova koji su najmanji problem  trajat će najkraće od cijele ove procedure.

Komentari

loading...