Grad planira novu tramvajsku prugu i rekonstrukciju dijela Vukovarske ulice

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Raskrižje Savske i Vukovarske čeka nova rekonstrukcija i to u obliku tramvajske pruge, koja će, jednom kad se izgradi, spajati Zagrepčanku i Trešnjevački plac.

Projektom se planira i dodatni kolni trak, proširenje parkirališta uz plac, te konačnio tramvajska pruga od Ulice Florijana Andrašeca do Trešnjevačkog trga. Od 2000. godine, kad je pruga stigla do Prečkog, nije se izgradio ni metar nove.

Kako stoji projekt?

Trenutno Grad traži tvrtku koja će napraviti glavni i izvedbeni projekt za rekonstrukciju Vukovarske na spomenutom dijelu, piše Večernji.hr. Riječ je o nekih petstotinjak metara za što je ideja već napravljena, a sad se moraju riješiti papiri vrijedni oko 300 tisuća kuna, kako bi se dobila građevinska dozvola za radove. Oni će se odvijati u tri faze, pa će se tako u prvoj sagraditi dodatni kolni trak s južne strane Ulice grada Vukovara. Tamo će se smjestiti i novi južni nogostup te biciklistička staza, a izmjestit će se i dio instalacija komunalne infrastrukture. Nakon toga na red dolazi parkiralište kod Trešnjevačkog placa, koje će se proširiti za 35 parkirališnih mjesta. Treća je, pak, faza gradnja novog vodovoda.

“U konačnici to podrazumijeva rekonstrukciju prometnice tako da se formira njezin puni profil s tramvajskom prugom u sredini koridora u skladu sa zagrebačkim Generalnim urbanističkim planom”, rekli su u Gradu za Večernji. Uskladit će se i semafori na potezu Andrašecova – Trešnjevački trg, a zašto se tramvajska pruga planira samo do Andrašecove, a ne, kako bi bilo logično, skroz do Savske da se može spojiti na postojeću, objasnili su u Gradskom uredu za promet.

“Ovaj je projekt konkretno vezan uz projekt rekonstrukcije križanja Savske i Vukovarske, ali i produženja Šarengradske. Točnije, uz gradnju podvožnjaka istok-zapad na križanju Savske i Vukovarske te punog profila Šarengradske, kojim bi se povezao Jadranski most s Ulicom Florijana Andrašeca. Kad se ostvare ta dva preduvjeta, onda se mogu planirati i tračnice od Savske do Trešnjevačkog trga”, pojasnili su za portal u Uredu za promet, u kojem vremenski okvir za “stvaranje preduvjeta” nisu mogli dati.

Na pitanje kada će se projekt ostvariti, iz Grada su rekli da se ništa ne može preko noći.

“Ne može se ništa preko noći, sad su nam prioritet semafori i njihovo usklađivanje na potezu od Andrašecove do Trešnjevačkog trga, a onda ćemo dalje. U svakom slučaju, napravit ćemo sve što se i planira”, kazali su.


Komentari