GRAD NIJE RASPISAO NATJEČAJ Romski vrtić u Kozari putevima prestao s radom: ‘Ovdje nitko nije mislio na djecu’

Screenshot

Od prošlog petka svoja vrata je zatvorio romski dječji vrtić Ceferino Malla u Kozari putevima. Razlog tomu jest to što Grad nije raspisao javni poziv i natječaj na koji bi se Udruga Unije Roma Hrvatske, koja upravlja vrtićem, mogla javiti, doznaje Radio Sljeme.

Predsjednica Udruge Unije Roma Hrvatske Senija Seferović ne krije razočarenje time. Istaknula je da ih je Grad godinama financirao s 300 tisuća kuna na godinu, a sada se moraju boriti za upis djece u okolne gradske vrtiće.

“Nažalost ovdje nitko nije mislio na djecu, gradonačelnik traži nekakve adekvatne prostore, ali treba naglasiti da Grad u ovom trenutku nema dovoljno volje da pomogne gradskim vrtićima, a posebno ne privatnim ustanovama koje rade za dobrobit romske dijece”, upozorava Seferović.

Također, ističe da je kod Roma zabilježen porast obrazovane djece u posljednjih 10 godina. Poručuje i da je kroz vrtića u 25 godina prošlo nekoliko tisuća djece od kojih mnogi postaju uspješni učenici i studenti.

“Dvanaest našim malih koji su tada bili korisnici, u petak su dobili stipendiju, druga godina srednjeg obrazovanja, iz našeg centra dolazi i jedan student, sa druge godine fakulteta. Dosta je naše djece završilo škole i uspješno se afirmiralo u hrvatsko društvo”, objašnjava.

“Romima u Zagrebu su mnoga vrata zatvorena”, zaključuje Senija Seferović te dodaje da neće odustati i da Udruga nastavlja s djelovanjem.


Komentari