(VIDEO) Grad heroj je napokon dočekao taj dan: Svečano se otvorio Vukovarski vodotoranj!

Foto: YouTube/Screenshot

Nakon troipolgodišnje obnove, vukovarski Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivih simbola obrane Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine večeras je u 17.30 sati i svečano otvoren prigodnim koncertom, ali bez nazočnosti javnosti.

POGLEDAJTE KAKO JE TO IZGLEDALO:

Iz Grada Vukovara poručili su kako ih je epidemija koronavirusa primorala da ovaj događaj prilagode epidemiološkim mjerama pa se svečano otvaranje može gledati samo preko elektroničkih uređaja.

Čitava svečanost počela je himnom Republike Hrvatske koji je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Florijan, a potom je državni stijeg na vrh vodotornja, na koji je u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine palo 640 projektila, podigao Krešimir Đalto, sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte koji je s, također pokojnim braniteljem Ivanom Ivanikom, podizao zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Na svečanosti otvorenja nisu održani govori, a nastupili su brojni estradni umjetnici među kojima Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija HusarJacques Houdek i drugi.

Vukovarski toranj bit će moguće posjetiti već u subotu, 31. listopada, kada otvara vrata za sve svoje posjetitelje.

Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj koji nije bio dovoljnog kapaciteta za sve veće potrebe grada koji se širio. Visok je 50 metara, a u to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2.200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi.

Njegova obnova koštala je oko 46 milijuna kuna. U objektu se nalaze memorijalne stube, memorijalna soba i vidikovac. U prizemlju je amfiteatar, a kod njega kafić i dječje igralište.


Komentari