Grabar-Kitarović: ‘Žalosno je da smo djecu i mlade s igrališta poslali u trgovačke centre. Virus je kao lutrija’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. Članica Međunarodnog olimpijskog odbora rekla je i kako su se ‘mjere počele politizirati’.

“Žalosno je da smo djecu i mlade s igrališta poslali u kina i šoping centre. No, mjere moraju biti balans između zdravlja i gospodarstva. Godinama sam upozoravala da se hrvatsko gospodarstvo ne može oslanjati prvenstveno na turizam jer on previše ovisi o vanjskim čimbenicima na koje ne možemo utjecati. Da ljetos nismo dozvolili otvaranje, ne znam što bi bilo. Moramo izdržati još nekoliko tjedana i razmišljati dugoročno”, objasnila je Grabar-Kitarović za N1.

Rekla je kako se ne želi miješati u mjere te da nije razgovarala s premijerom Plenkovićem.

“Osobno ne želim se miješati u mjere, nisam stručnjak za to. Pozivam sve da se nastave baviti sportom ili tjelovježbom kod kuće. Za to je program osmislio MOO zajedno s WHO-om, zove se Zdravi zajedno, u kojem svjetski poznati olimpijci daju savjete kako se fizički i psihički boriti protiv pandemije”, izjavila je.

‘Potrebna nam je solidarnost’

Pojasnila je i što je mislila pod time da se mjere politiziraju.

“U svijetu su se društva počela zatvarati, imamo rastući nacionalizam, ali i egoizam. Kad sam rekla politizacija, često se političari odnose na segmente mjera za koje misle da će njihovo biračko tijelo reagirati. Najveća lekcija pandemije je da nam je potrebna solidarnost prije svega. Neki su skeptični prema virusu, na trenutke i ja tako pomislim, čemu ovo sve, zatvaranje, ali onda se javi unutarnji kompas i moralne vrijednosti da moramo brinuti o onima koji su ugroženi virusom. Dvije su činjenice – virus postoji i toliko je nepredvidiv da je lutrija kad ga dobijete kako ćete ga podnijeti. Mjere neće djelovati ako se mi kao građani ne ponašamo odgovorno”, rekla je.

Objasnila je i kako vjeruje Nacionalnom stožeru.

“Vjerujem im, uz zadršku da svatko tko radi, radi greške, ali mislim da su pod ogromnim opterećenjem, da se vode time da je zdravlje ljudi na prvom mjestu. Moraju balansirati sa zahtjevima drugih resora i ne bih voljela biti u njihovoj koži. Ono što posljednjih mjeseci radi naše medicinsko osoblje, nešto je na čemu im moramo biti duboko zahvalni”, otkrila je.

Izjavila je i kako ne žali ni za čim.

“Osoba sam koja ne plače za prolivenim mlijekom, ne razmišljam puno o tome što bih promijenila. Smijat ću se uvijek, veselit ću se uvijek jer je to dobro za život i psihu, ali živjeti u prošlosti nije dobro”, zaključila je.

Komentari