Gotovina nakon bure reakcija objasnio zašto je podržao Perkovića i Mustača, ovo se mnogima neće svidjeti!

Foto: Facebook

Nakon što je pismo u kojem sedam hrvatskih generala (Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo te Krešimir Ćosić) u traže pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, naišlo na oštre kritike u javnom prostoru, general Ante Gotovina, oglasio se o svojim razlozima potpisivanja pisma.

“Da! Potpisao sam pismo podrške brigadirima Hrvatske vojske Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji su uputili molbu za pomilovanjem mjerodavnoj državnoj instituciji. Brigadira Josipa Perkovića upoznao početkom Domovinskog rata, prvog dana mojeg pristupanja Zboru narodne garde. Kroz sve godine rata imali smo korektnu profesionalnu suradnju. Kao pomoćnik ministra obrane, zaslužan je za izgradnju i ustroj Sigurnosno-informativne službe”, naveo je Gotovina razloge svojeg potpisa u utorak poslijepodne.

Naveo je kako su i Perković i Mustač danas poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja te je Gotovina naglasio i kako ih nije poznavao prije 91. godine i ne osporava valjanost njihovih osuda.

“I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe”, objasnio je Gotovina, navodeći da je potpis dao u skladu sa svojim životnim načelima.

“Pravo i pravda: sjetimo se naših branitelja koji sjede u zatvorima diljem Europe, koji također traže ili će tražiti pomilovanje. Pamtimo sve procese i osude, optužbe međunarodnog kaznenog suda pod sintagmom ‘Udruženi zločinački pothvat’ – na čelu sa predsjednikom hrvatske države dr. Franjom Tuđmanom, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog stožera, zapovjednicima i svim znanim i neznanim sudionicima. Pamtimo optužbe utemeljene na lažima, manipuliranim dokazima i namještenim, iznuđenim svjedočenjima”, pozvao je Gotovina u odgovoru na nezadovoljstvo dijela građana njegovim potpisom.

Naveo je i kako su danas glasni teoretičari koji imaju mišljenje o svemu.

“Bilo bi dobro da se nauče slušati i čuti onog iz druge perspektive – ostati ponizni i, ako su vjernici, zahvaliti Gospodinu što su pošteđeni osobnog iskustva onog o čemu govore”, poručio je Gotovina kritičarima.

Oprost i osjećaj za milost zaustavljaju ratove

Također, Gotovina je za ratove “među ljudima i narodima”, okrivio nedostatak osjećaja za pravdu, manipulacije, laži, bahatost i pohlepu.

“Proživjeli smo to iskustvo kroz Domovinski rat i poslije rata, danas tome svjedočimo i u Ukrajini. Nepravde stvaraju frustracije, gnjev, mržnju i želju za osvetom. Oko za oko, zub za zub – znači nastavak sukoba i nova stradanja”, upozorio je Gotovina.

Nasuprot ratu stoje oprost i osjećaj za milost, a Gotovina je ocijenio kako to nije odraz slabosti, već baš suprotno, snage.

“I neprijateljskom vojniku zarobljenom tijekom bitke dužni smo sačuvati ljudsko dostojanstvo i dati potrebnu skrb. Savjest nalaže djelovati u okviru ljudskih i zakonskih mogućnosti, kako bi ljude vratili njihovim obiteljima. Držim da o gladi može govoriti siromah, o ratu onaj koji ga je proživio – bilo kao civil, bilo kao vojnik. O slobodi onaj, koji ju je jednom izgubio, bio u okovima i živio u tamnici, o pravdi oni, koji su otrpjeli nepravdu”, zaključio je Gotovina.

Komentari