Gospođi s računa nestalo 15.000 kuna: Evo na što trebate paziti da se i vama ne dogodi isto

FOTO: jatrgovac.com

“Da nisam izrazito oprezna prilikom kupnje na internetu, možda se ne bih toliko šokirala što mi je netko hakirao bankovnu karticu, a ovako sam zamalo pala u nesvijest”, rekla je za Slobodnu Dalmaciju jedna Splićanka kojoj je proteklog vikenda s tekućeg računa u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) ukradeno 15.000 kuna.

Da joj je novac nestao, otkrila je u nedjelju.

“Imala sam što i vidjeti – na popisu je bilo otprilike 12 do 13 transakcija po 1000 kuna i još nekoliko na manje iznose koje, naravno, nisam sama napravila. Te su veće sve išle na račun jednog prodavača koji je registrirao svoje poslovanje na web stranici Wish, internetskoj trgovini koja prodaje različitu robu, i to uglavnom po izrazito povoljnim cijenama.

Kupovala sam i ja na Wishu, ali zadnji put prije godinu dana. Osim toga, iz opreza nikad ne kupujem direktno preko kartice nego preko svog PayPal računa. Svi znaju da je taj sistem siguran, odnosno da PayPal vodi računa o sigurnosti podataka svojih klijenata. Na ovaj način učestalo kupujem preko Amazona, eBaya i AliExpressa, i nikad dosad nisam imala neugodnih iskustava”, rekla je Splićanka (29).

Nije bilo krađe podataka preko interneta, nego nešto drugo

Čim je shvatila da joj je kartica hakirana, odmah je kontaktirala nadležne u PBZ-u koji su, prema njezinim riječima, promptno reagirali te su joj u roku od nekoliko dana vratili sav novac. Slučaj je prijavila i policiji. Sjetila se i da je par dana prije nesretnog događaja novac podizala na jednom bankomatu u trgovačkom centru.

Iz Banke su joj rekli da vjerojatno nije došlo do krađe podataka preko interenata, nego da je moguće kako joj je kartica bila skenirana na bankomatu.

Kako se uvjeriti da bankomat ne skenira vašu karticu?

Nikad ne možete biti sigurni da vam netko ne skenira karticu jer su lopovi vrlo domišljati. Ipak, jedan YouTube korisnik objavio je video u kojem prikazuje kako izgleda skener kartica kojim se služe lopovi i kako ga prepoznati.

Iz PBZ-a šalju upozorenje o internest kupovini

Iz još jedne banke u Hrvatskoj pozivaju na oprez, pogotovo kada se radi o kupnji putem interneta.

Iz PBZ-a objašnjavaju da postoje razne mogućnosti hakiranja kartica, primjerice, po društvenim mrežama znaju kružiti lažne poruke s raznim nagradnim igrama, a uvijek se tiču poznatih robnih marki ili besplatnih avionskih karata, piše Slobodna Dalmacija.

Korisnici odgovaraju na dobivene linkove i šalju podatke o karticama, a tek kasnije postaju svjesni da se radilo o lažnim ponudama.

“Zato uvijek savjetujemo korisnicima da provjere stranice prije nego što na njima ostave podatke o kartici, pogotovo ako se radi o stranicama na kojima do tada nisu obavljali redovne kupnje.”

“Na ponude raznih nagradnih igara, izrazito dobre i povoljne ponude, visoke novčane dobitke i slično savjetujemo da uopće ne odgovaraju, odnosno da prethodno na stranicama vlasnika te marke provjere je li nagradna igra uopće pokrenuta,” napominju iz ove banke.


Komentari