GOLEMA PSINA UHVAĆENA KOD KRALJEVICE MIJENJA LOKACIJU! Nakon 88 godina napušta prostorije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja!

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Golema psina, Cetorhinus maximus, dugačka preko 8 metara nakon gotovo 88 godina, u srijedu, 11. svibnja u 13 sati seli iz stalnog postava gornjogradskog muzeja na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu gdje će i ostati do završetka obnove muzeja koja je u tijeku.

Radi se o najvećem eksponatu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji je trenutno u fazi opsežne obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Grada Zagreba što je trenutno najveći projekt obnove u kulturi u Zagrebu.

Golema psina je ulovljena u Jadranskom moru još 1934. godine.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

“S vremenom je postala ikona te svojevrsni zaštitni znak našeg muzeja pa nam je njezina sigurnost i zaštita od posebne važnosti. Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće obnove u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov”, izjavila je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Eksponat goleme psine, druge najveće vrste riba nakon kitopsine, dospio je u muzej još 1934. godine. Prema pisanju tadašnjeg tiska ulovljeni morski pas dugačak preko osam metara i težak preko dvije tone ulovljen je u blizini Kraljevice. Zalaganjem profesora Krunoslava Babića, tadašnjeg ravnatelja Hrvatskoga narodnog zoološkog muzeja, golema psina završila je u postavu muzeja.

Za čovjeka bezopasna, golema psina hrani se zooplanktonom koji filtrira iz morske vode zahvaljujući škržnom sustavu smještenom u 5 velikih škržnih lukova. Filtrira gotovo 1800 tona morske vode na sat pri intenzivnom hranjenju. Obično pliva u grupama od 12 do 15 jediniki, a najčešće zabilježeni primjerci dugi su između 3 i 12 metara.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Prepariranje je izveo poznati muzejski preparator Pavao Allinger. Tijekom preparacije dva dana je odvajao i čistio kožu koja je sama težila oko 800 kg, dok je jetra težila impozantnih 250 kg. Obzirom na težinu i nemogućnost manipulacije golema psina i danas je izložena na mjestu gdje je i došla u muzej. Sve do danas kada privremeno seli u prostore Zagrebačkog velesajma dok ne završi obnova muzeja.

Hrvatski prirodoslovni muzej je samo tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu. Muzej je trenutno u fazi obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Grada Zagreba. Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja 2023. godine. kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu.

Komentari