Globalni prosvjed za klimu poziva Vladu da ‘izvadi glavu iz pijeska’

Goran Mehkek / CROPIX

Najavljen je novi globalni prosvjed za klimu koji će se održati se u petak u 18 sati na Europskom trgu u Zagrebu, odakle će prosvjednici ići na Markov trg, a prosvjed će se istovremeno održati i u Osijeku, Rijeci i Splitu, prenosi N1.

“Taj je prosvjed dio globalnog štrajka i tjedna akcija (od 20. do 27. rujna) za kad je, po sadašnjim informacijama, planirano 3167 prosvjeda u više od 100 zemalja“, istaknuli su u priopćenju iz Inicijative mladih “Fridays For Future Croatia”, Zelene akcije i Greenpeace Hrvatske.

Ovogodišnji prosvjed u Zagrebu razlikuje se od prijašnjih po tome što Inicijativa mladih sada ima i pomoć suorganizatora, poput Greenpeacea, Zelene akcije i Prijatelja životinja, a neće prosvjedovati ni samo učenici i studenti jer su pozvani svi građani, umirovljenici i sindikati.

Poruka prosvjeda je da se klimatske promjene odnose na sve, da je vremena sve manje i bit će teže popraviti štetu.

Prosvjed počinje u 18 sati kako bi mogli sudjelovati i ljudi koji rade, a da se ispuni i ideja učeničkog štrajka, to jest izlaska s nastave. Prosvjed se organizira radi “podizanja svijesti o problemu globalne klimatske krize”, koja već sada znači veliku opasnost. S prosvjeda će pozvati hrvatsku Vladu da “izvadi glavu iz pijeska” i počne djelovati.

“Resursa poput čiste vode, zraka i hrane sve je manje, a nas je sve više. Sve vremenske katastrofe koje su se događale u protekloj godini nisu se dogodile slučajno, već su većinom rezultat našeg razornog djelovanja na prirodu. Stvari će biti samo još gore ako nastavimo ovako. Svaki pojedinac mora se mijenjati kako bismo ostvarili neki uspjeh i ne izbrisali čovječanstvo s lica Zemlje. Cilj je da i vladajući to shvate te da poduzmu zakonske mjere koje će štititi ljude i Zemlju, odnosno uvesti promjene koje će imati pozitivan učinak”, poručili su organizatori.

Goran Mehkek / CROPIX


Komentari