Glavna poruka Uskrsa: Pročitajte kakvu živu simboliku kriju tri posljednja dana Isusova života

Ovo je priča o izdaji, pohlepi, političkoj stabilnosti nasuprot istini, o nepravdi i krivom izboru. Ovo je priča o nepravednom sudskom procesu i ovo je priča o nama!

Tri posljednja dramatična dana Isusova života, poznatih kao muka, smrt i uskrsnuće, doista imaju sve elemente svakog ljudskog života, zahvaćaju naše ljudske situacije i ogoljuju ih do kraja. Isus u svom sudskom procesu nije imao nikakve šanse.

Protiv njega su bili karijerist Poncije Pilat, razjareni narod i religiozna židovska elita čije je interese ugrozio, a na svojoj strani imao je samo par žena, svoju Majku i najmlađeg učenika. Pilat, u maniri današnjih političara s mislima u Rimu gdje ga čeka neki bolji položaj, odlučuje žrtvovati nevinog čovjeka zbog političke stabilnosti. On je postavljen od Rima, centra svjetske moći, i što je Istina u usporedbi s položajem koji ga čeka. Nema tu svjetonazora, samo njegova karijera.

Da bi malo ublažio savjest, namjerno nudi izbor za narod. Baraba, pokazuju najnovija istraživanja, nije bio obični razbojnik nego Zelot, pripadnik skupine koja se oružano bori protiv Rimljana. Znači, birali su između nacionalnog heroja i čovjeka koji je tvrdio da treba ljubiti svoje neprijatelje. Znao je Pilat kao iskusni političar koga će narod izabrati. Privid demokracije i poštenog sudskog procesa. Poznato? Svatko od nas bi se ovih dana trebao zapitati: na čijoj bih ja strani bio? Svi akteri smo zapravo mi. U svom životu smo bili izdani i sami smo izdali, bili pohlepni za 30 srebrnjaka i uplašeni kao Petar. Zato je ovo priča o nama.

Međutim, jedan lik iz ovih dramatičnih događanja nam uvijek nekako nepravedno pobjegne iz fokusa, a mislim da nam je on najbliži. Šimun Cirenac – čovjek kojem je dosta i Židova i Rimljana, licemjernih političkih i religioznih elita, koji samo želi pošteno živjeti i raditi. Čuo je da neki čovjek govori drugačije od političara, lažnih proroka i svećenika, i sada ga žele ubiti. I da, baš njemu je sasvim slučajno pripala čast da pomogne nositi križ. Ovih dana ćemo čuti kako je Isusovim uskrsnućem pobijeđena smrt, i doista tako je. Ali pobjeda na zlom i Sotonom ostvarena je već u getsemanskom vrtu odlukom “Oče, neka bude volja tvoja”. Ljudskim pogledom totalno kriva odluka; koliko je Isus još mogao ljudi izliječiti, žalosnih utješiti, koliko je mogao gradova i država obići, ta bilo mu je samo 33 godine.

Ono što je nama nelogično, Bogu je sasvim normalno. Zato prihvatimo Božju nelogičnost; to je za mene glavna poruka Uskrsa!

Autor: Marko Sladoljev


Komentari