GDJE SU NAJBOLJE PREDSTAVE? Prvo zagrebačko kazalište bilo je na Gornjem gradu, danas ih je gotovo 20

Ilustracija: Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Kazalište je danas poznato kao kulturno-umjetnička ustanova, a svoje korijene ima u antičkoj Grčkoj. Njegov se nastanak veže uz pričanje priča i njihovo zapisivanje, a kombinira više grana umjetnosti. Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka, s ciljem promocije kazališta kao takvog, te podizanja svijesti o njegovoj vrijednosti.

Početak kazališta u glavnom gradu veže se uz otvaranje onog na Gornjem gradu, davne 1834. Dok je izgradnjom Hrvatskog narodnog kazališta središte kulturno-umjetničkog života u Zagrebu preseljeno tamo, gornjogradsko je kazalište prenamijenjeno u Gradsku vijećnicu. Grad danas broji gotovo 20 kazališta, a naše smo čitatelje upitali u kojem su im zagrebačkom kazalištu najbolje predstave.

“Osobno, kad sam živjela u Zagrebu, najdraže mi je bilo otići u Kerempuh ili Histrione”, priznala je nekadašnja stanovnica Zagreba.

“Volim sve kuće, svaka ima svojih čari, ali kako je u Lisinskom uglavnom glazbeni repertoar, nekak mi je tamo najljepše (premda Lisinski nije kazalište)”, priznaje čitateljica.

Poznato je kako se kazališni ukus razlikuje, a tako i tipovi te vrste komada koji se igraju u pojedinim kazalištima. Neka su rezervirana za komedije ili mjuzikle, u nekima se igraju raznolike predstave, a u nekima pleše balet.

“Nisu li predstave naprosto različite kakav je profil, stil i tradicija pojedinog kazališta? Najbolje je upravo to što su predstave različite, zar ne”, smatra Zagrepčanka.

Sudeći prema tome koji su najčešći odgovori, ovo su kazališta koja stanovnici Zagreba najviše vole.

“Kerempuh”, “HNK”, “Gavella i Komedija”, “ZeKaeM i HNK”, pisali su.

Neovisno o tome koje im je kazalište najviše priraslo srcu, Zagreb kao grad s višestoljetnom tradicijom kazališta na čijim su daskama igrale žene poput Ljerke Šram i Ene Begović, svojim građanima nudi šarolik dijapazon dramskih vrsti i zabave.


Komentari