Gdje je nestalo cjepivo protiv gripe? Neke ga ambulante više nemaju

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

“Egzaktne podatke o potrošnji cjepiva  nemamo jer sustav nije digitaliziran, međutim na temelju upita iz ordinacija obiteljske medicine vidimo da je cjepiva u pojedinim ispostavama nestalo. Liječnici u ambulantama su ih potrošili u svega tjedan dana, no to ne znači da cjepiva nedostaje u županijama”, objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu.

Ističe kako se preostale doze cjepiva nalaze u županijskim Zavodima za javno zdravstvo, a u Hrvatskoj je 21 takva ispostava.

“Dodatno, u ljekarnama ima 70.000 doza cjepiva koje po cijeni od 80 do 90 kuna mogu kupiti ljudi koji nisu obuhvaćeni planom besplatnog cijepljenja. Zbog povećane potrošnje naručili smo uz već postojećih 360.000 doza dodatnih 30.000 doza u sustavu besplatnog cijepljenja za pacijente u riziku, pa kroz desetak dana stiže i ta pošiljka za koju se nadamo da će biti dostatna”, nastavio je Draženović.

“Vlada velik interes za cjepivo čija je cijena kod nas 85 kuna, a svim kupcima dajemo točne upute kako ga skladištiti i koristiti. Važno je da cjepivo bude na temperaturi do najviše 8 stupnjeva Celzijevih, pa je poželjno držati ga u hladnjaku ako ne idu odmah liječniku. Naime, iako u SAD-u i još nekim zemljama cijepljenje mogu obavljati ljekarnici, u Hrvatskoj to rade liječnici ili medicinske setre. Tako i naši kupci uglavnom dolaze neposredno prije odlaska liječniku”, pojašnjava mag. pharm. Ana Penić iz Ljekarne Pablo. Ističe kako se pojedini kupci pripreme unaprijed pa ponesu hladne uloške kako bi zadržali temperaturiu cjepiva, a posebno ih upozoravaju kako se cjepivo ne smije zamrzavati ni držati na ledu.

“Doze dolaze u originalnom pakiranju i naš dobavljač osigurava hladni lanac u transportu, a u trenutku zaprimanja mi ga odmah pohranjujemo u hladnjaku tako da je osigurana sljedivost temprature, istaknula je Penić.


Iz HZJZ-a naglašavaju da će zahvaljujući dodatnoj nabavci doza u Hrvatskoj ove godine biti cijepljeno najmanje 400.000 ljudi, a od toga ih je 390.000 u sustavu besplatnog cijepljenja. Prije nekoliko dana zabilježili su i prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, ali riječ je o uvezenom virusu.

“Mlađi muškarac vratio se iz Dubaija gdje se zarazio virusom gripe tipa B, linija Victoria. On je dobro, nije razvio komplikacije i na kućnoj je njezi. Što se tiče naše domaće gripe, prve slučajeve očekujemo početkom prosinca s kulminacijom epidemije krajem godine”, ispričao je.

Kaže da zaštitno djelovanje cjepiva počinje desetak dana nakon primjene, tako da još ima dovoljno vremena da se zaštite svi koji to žele, piše 24sata.

Komentari