GAF OBILJEŽIO PROMOCIJU HRVATSKE! Agencija koja je radila spot HTZ-a otkrila kako je u videu završila – Norveška

Screenshot: HTZ (Youtube)

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica kroz listopad ponovno pokreću akciju Mjesec Hrvatskog turizma pa je tim povodom pripremljen i promotivni video koji je iz potpuno pogrešnih razloga privukao pažnju javnosti.

Umjesto da video dug 30 sekundi potiče ljude na posjete različiti krajevima Hrvatske, posljednja scena koja počinje na 26. sekundi videa otkriva prilično sramotnu grešku domaćih turističkih promotora. Tako se umjesto Hrvatske video hvali kadrovima – Norveške, točnije Osla.

Iz Hrvatske turističke zajednice na naš su upit o grešci odgovorili da je za sve bila zadužena agencija BBDO Zagreb uz pomoć Val produkcije, a da je redatelj spota Nevio Marasović. Od gafa se – ograđuju.

”Napominjemo kako Hrvatska turistička zajednica kao naručitelj spota u niti jednom trenutku nije bila obaviještena kako sporni kadar nije snimljen na zadanoj lokaciji, odnosno da je isti otkupljen”, poručuje HTZ.

Stigao i odgovor iz agencije koja je radila spot

Proslijedili su nam i očitovanje agencije koja je izradila sporni spot, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

”Navedeni video materijal sniman je krajem 2019. godine. za potrebe kampanje koja je bila predviđena za emitiranje u veljači 2020. godine.

Zbog terminskih i budžetskih ograničenja te loših vremenskih uvjeta u mjesecu prosincu na lokaciji nije bilo moguće izvesti snimak iz zraka koji bi na atraktivan način prikazao ljepote Hrvatske. Stoga je odlučeno kadar nadomjestiti neutralnim materijalom s online video arhiva u trajanju od 0,9 sekundi.

Isto tako, treba imati na umu kako je korištenje video arhiva, uz snimanje na autentičnim lokacijama, uobičajena praksa u oglašavanju jer se na taj način optimizira budžet. Stoga su u navedenom promotivnom spotu korištena još četiri takva kadra: panorama Dubrovnika te kadrovi autobusa, trajekta i aviona, sva tri iz Hrvatske. Ostatak spota ‘Mjesec hrvatskog turizma’ je u cijelosti sniman na više lokacija diljem Hrvatske.”, stoji u odgovoru agencije BBDO Zagreb.

 


Komentari