Fuchs objasnio tko se sve u obrazovnom sustavu mora testirati

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu novinarima vezano uz uvođenje covid-potvrda u škole i obrazovne institucije.

“Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno”, objasnio je Fuchs za N1.

Ministar je zadovoljan spremnošću ravnatelja za sudjelovanjem jer je njihova zadaća posložiti odvijanje čitavog procesa kontroliranja covid potvrda kao i testiranja zaposlenika.

“Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koje se mogu programirati na način da se covid-potvrdom može omogućit ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, zaključio je Fuchs.

Smatra kako u školama neće biti preveliki broj nastavnika za testiranje jer je u nekoliko zadnjih tjedana porasla procijepljenost u obrazovnom sustavu te je sada na razini od 74 posto.

Ako netko odbije testiranje neće moći stupiti na radno mjesto, iako ministar ne može razumijeti zašto bi netko odbio testiranje.

Neki fakulteti su sami najavili uvođenje covid potvrda i od studenata, ali je ministar obrazložio kako to nije odluka Stožera. Ipak, postoji izuzetak, a to su studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice.

Testiranje će za sve državne zaposlenike i javne službenike biti besplatno, drugim riječima, time će teretiti proračun.


Komentari