FRKA NA SVE STRANE Supruga i kćeri prijavljene u Dubravi, a žive u Jurišićevoj? Umjesto tržišne cijene stana, basnoslovna ušteda!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ne smiruje se skandal sa stanom Zvonimira Frke-Petešića, čelnika ureda premijera koji živi u državnom stanu u Jurišićevoj, nakon što je sinoć u razgovoru za Telegram priznao kako je lažno prijavljen u općini Sali na Dugom otoku.

Riječ je o, kako je Frka-Petešić naveo, obiteljskoj kući gdje je provodio ljeto i praznike, a tamo se prijavio, navodi Jutarnji, nakon završetka svoje diplomatske karijere za vrijeme koje mu je boravište bilo u Zagrebu.

“Po povratku s veleposlaničkog mandata u Maroku, prebivalište je prijavio u Općini Sali na obiteljsku kuću svog oca. U Salima ima obiteljsku kuću gdje provodi svako ljeto i većinu praznika. Rođen je u Parizu gdje se školovao i studirao, bio je diplomat u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1996. te je većinu svog života proveo u inozemstvu na mandatima u Parizu, Bruxellesu i Maroku”, rekli su za Jutarnji iz Vlade.

Prijevara ili zloupotreba?

Dok prema uredbi za davanje državnih stanova, dužnosnici imaju pravo na dodjelu stana ako dužnosnik u svom vlasništvu nema useljiv stan li kuću u mjestu obavljanja dužnosti, više je hrvatskih medija istaknulo na brojne probleme, u dodjeli stana Frki-Petešiću.

Ne samo zbog prijave na Dugom otoku gdje se lažno prijavio, već i zbog nekretnina njegove obitelji.

Tako je Frka-Petešić prijavio u svojoj imovinskoj kartici kako je oženjen i ima djecu, ali nije naveo gdje mu obitelj živi.

U povodu ovih saznanja, Index.hr razgovarao je poznatim zagrebačkim odvjetnikom Ante Nobilom.

“Situacija je neobična i u najmanju ruku je treba istražiti. Iz onog što je izbilo u javnost, vidimo da Frka-Petešić nikad nije živio na Dugom otoku. Iz toga bi proizašlo da je prijavio fiktivno prebivalište kako bi u Zagrebu stekao pravo na besplatni državni stan. Tim više zbunjuje informacija da mu supruga i djeca žive u Zagrebu. Jedino što mogu reći je da se tu treba istražiti radi li se o zloupotrebi u cilju ostvarivanja koristi ili je to splet okolnosti koje mi ne znamo”, komentirao je Nobilo za Index.hr.

Dodao je da su tu moguća dva scenarija.

U prvom Frka-Petešić je počinio prijevaru, dajući lažne podatke, a oni koji su ih primili nisu znači stvarne činjenice. No, s druge strane, može se raditi i o zloupotrebi, ako su svi sve znali i dogovorili se.

U slučaju da je riječ o prijevari gdje je Frka-Petešić prevario dodjelivače stana lažnim prebivalištem, prijeti mu kazna od 500 do 5000 kuna.

“Najmanji je problem platiti 500 kuna, ali ako je to osmišljeno kako bi se ostvarilo pravo na imovinsku korist, da ti država da stan u centru i onda ti još plaća taj stan, onda je to malo više od neistinitog prikazivanja podataka. To je onda već neka osmišljena operacija. Ne treba se zaletavati, ali institucije to moraju istražiti”, upozorio je Nobilo za Index.hr.

Ogromna ušteda

Iz Vlade tvrde za Jutarnji kako Frka-Petešić nije prijavio prebivalište u Salima kako bi dobio državni stan, već zato jer više nije mogao živjeti kod prijatelja s obitelji.

Stoga je, nastavljaju, prijava na Dugom otoku bila jedina opcija.

Dok u imovinskoj kartici Frke-Petešića nije pisalo kako mu je supruga s djecom prijavljena u Dubravi, ta kartica također navodi kako supruga nema primanja, a osim automobila, obitelj Frka-Petešić ne posjeduje nikakve nekretnine.

Inače, ekspresno obnovljena zgrada u Jurišićevoj koja je privukla pažnju na stanovanje Frke Petešića, nije nimalo jeftina nekretnina, dok mu plaža iznosi 16 000 kuna neto.

Kako je istražio Telegram pregledavajući oglasnike za stan (uračunavši 96 kvadrata i lokaciju u strogom centru), Frka Petešić bi dosada za svoj stan, da je prijavio boravište u Zagrebu za boravljenje isplatio čak 400 000 kuna. Međutim, kako je bio prijavljen na Salima od 2017. godine, Telegram je zaokružio kako je Frka-Petešić  uštedio najmanje 390 000 kuna. Naravno, na račun građana.

Jutarnji je istaknuo i kako Frka Petešić svoj stan plaća 484 kune plus režije. Iz Vlade tvrde kako Frka-Petešić nije odlučivao ni o lokaciji ni veličine stana koji je dodijeljen njemu i negovoj obitelji.

“Predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zvonimiru Frki-Petešiću dodijeljen je stan u skladu s pravnim okvirom temeljem kojeg je ostvario pravo na stan od 40 do 60 četvornih metara, čemu se pridodaje 10 četvornih metara po članu obitelji (suprugu i dvoje djece) – kažu u Ministarstvu graditeljstva i državne imovine”, poručili su Jutarnjem iz Ministarstva graditeljstva i državne imovine.

Komentari