(FOTO) ‘ZBOG NJIH SMO DANAS OVDJE’ 13 minuta šutnje za 13 ubijenih žena

Foto: Rada Boric/Facebook

Hrvatska je pri samom vrhu prema broju femicida u odnosu na broj stanovnika. Usporedba s ostalim članicama Europske unije stavlja Hrvatsku, s 13 femicida u protekloj godini, na treće mjesto.

Organizacije Ženske mreže Hrvatske jutros su u 11 gradova simboličkim javnim akcijama upozorile na porast broja ubojstava žena i ravnodušnost vlasti da se stanje promijeni.

Rada Borić, feministkinja i aktivistkinja objavila je na svojem Facebook profilu fotografije s današnjeg prosvjeda ispred Vlade Rebublike Hrvatske.

“Zbog njih smo danas stajale pred Vladom RH. Zajedno aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske i drugih ženskih organizacija i inicijativa, te saborskih zastupnica i zastupnika ‘progresivne oporbe'”, napisala se u opisu Facebook objave.

Foto: Rada Boric/Facebook
Foto: Rada Boric/Facebook
Razlog porasta broja ubojstava žena je, tumači Borić, u nedostatku strateškog pristupa pristupa nasilju nad ženama i nepostojanju učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.
Njihov 13-minutni prosvjed šutnje završio je predajom Vladi zahtjeva za:
1. hitno donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;
2. tretiranje femicida kao zasebnog specifičnog kaznenog djela;
3. izmjene zakonodavstva koje će omogućiti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo kroz kaznenu sferu.


Komentari