(FOTO/VIDEO) Prepun trg na prosvjedu u znak podrške Mireli Čavajdi: ‘Institucije su okrenule leđa ženama, ali mi nismo!’

Prosvjed Dosta! (Foto: Zagreb.info)

U znak solidarnosti sa Zagrepčankom Mirelom Čavajdom, kao i svim ženama u Hrvatskoj kojima je uskraćen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi, večeras se u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova s početkom u 18.00 sati održao prosvjed “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena”.

U Zagrebu se prosvjedovalo na Trgu bana Josipa Jelačića, a brojni su građani stigli s rozim transparentom s natpisom “Dosta! Maltretiranja i zlostavljanja”. Na samom početku, pročitano je potresno pismo Čavajde koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

“Hvala Mireli za ovo pismo i sve što je podnijela u ovih nekoliko tjedana. Hvala joj za njezinu hrabrost. Mi ovdje, a ima nas, nastavljamo borbu i nećemo dozvoliti da se ponovi Mirelina priča i prisilit ćemo zdravstvo da poštuje žene”, poručila je Sanja Sarnavka, a nakon toga su prosvjednici vikali “Dosta je”.

Svoja bolna svjedočanstva podijelilo je nekoliko žena, a prosvjednici su skandirali ministru zdravstva Viliju Berošu “ostavka”, “smeća najobičnija”.

‘Dolaskom ste pokazali srednji prst svima koji su Mireli okrenuli leđa’

“Dragi ljudi, hvala vam što ste svoju ljutnju i bijes okrenuli u konstruktivnom smjeru. Institucije su okrenule leđa ženama, ali mi nismo. Hvala što ste svojim dolaskom podržali Mirelu, kao i donacijama. Danas do 15.00 sati ukupno je prikupljeno preko 290 tisuća kuna. Time ste pokazali solidarnost i pokazali srednji prst svima kojima su Mireli okrenuli leđa. Zaplješćimo za Mireli za hrabrost”, poručio je Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

“Ajmo obećati da nijedna žena više ne prolazi ovakvu torturu, što su Mireli priuštile naše institucije. Svi Beroši i Ćorućišići mogu se samo sakriti od svojih manipulacija, a od njih nismo dobili ni trunku ljudskosti ni empatije. Mireli je uskraćena zdravstvena skrb, a pružena tortura”, dodao je.

‘Ostanimo bijesne i vrištimo’

“Ostanimo bijesne i vrištimo dok nam sustav ne omogući zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužujemo. Za promjene se možemo izboriti samo solidarno. Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi”, rekla je govornica, a na Trgu se prolomio pljesak.

“Mnoge priče ni ne dođu do nas. Priče žena kojima pobačaj nije bio dostupan jer nije besplatan. Želimo li da pobačaj bude dostupan i besplatan, vrijeme je da se vrati u Ustav, tamo mu je i mjesto. Kao i u Sloveniji, gdje nas se šalje tajno i javno”, istaknula je.

Na prosvjedu je zapjevao i Damir Urban.

Damir Urban (Foto: Zagreb.info)

“Hvala vam što ste pokazali da ste spremni na solidarnost i na otpor. Ovime prosvjed završava. Raziđite se u miru, otpad ostavite na za to predviđenim mjestima”, rekao je nakon nešto više od sat vremena prosvjedovanja jedan od govornika, a na kraju se opet prolomio glasan usklik “dosta”.

Točan broj prosvjednika još nije poznat, no trg je bio prepun. Vladale su emocije, zviždalo se i vikalo za promjene.

Među okupljenima bila su i poznata lica poput Severine, potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, Rade Borić, Peđe Grbina i Viktora Gotovca.

Rada Borić (Foto: Zagreb.info)
Viktor Gotovac, Peđa Grbin (Foto: Facebook)

Bilo je i onih koji su se istaknuli u masi. Uz ilustraciju gole žene koja krvari, dvije su građanke nosile transparent na kojem piše “Moja”.

Prosvjed Dosta! (Foto: Zagreb.info)

“Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama”, “Žena nije inkubator”, “Svoga tijela gospodarica”, “Najteža ženska odluka nije vaša”, “Dosta uskraćivanja medicinskih zahvata”, “Dosta ginekologa ženomrzaca”, još su neki od transparenata koji su se istaknuli.

Prosvjedovali su i studenti Fakulteta političkih znanosti koji su stigli s transparentima “Nikad više”, “Povijest pišu drugotne” i “Ženska prava nisu p**kin dim”.

Prosvjed Dosta! (Foto: Zagreb.info)

Na Trgu je i jedan antiprosvjednik koji je satima stajao s transparentom na kojem piše ‘Ostanite doma. Ne vjerujte u ovo’.

Prosvjed Dosta! (Foto: Zagreb.info)

Zbog prosvjeda je bio zaustavljen tramvajski promet preko Trga bana Jelačića. Okupljanje su organizirale udruge RODA, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Prosvjed se u isto vrijeme održao u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Komentari