(FOTO) Unikatna zagrebačka uskršnja tradicija: “Pimpekova” jajca ponovo su obojana

Na Sveticama, u neposrednoj blizini stadiona Maksimir, nalazi se skulptura “Bacač diska“, građanima poznat kao “Pimpek.”

Izrađena od slitine bakra, kositra i cinka, struktura se na istom mjestu nalazi od 1957. godine, iako je nakratko, zbog restauracije, bila odnesena 2013. godine.

Skulpturu je izradio znameniti kipar, Vanja Radauš, no s njegovim viđenjem bacača, godinama se ne slažu Zagrepčani.

Naime, svake godine, u vrijeme prije Uskrsa, genitalije zagrebačkog “Pimpeka” poprime drugu boju, a ove godine, kao pravom navijaču Dinama i autohtonom Zagrepčanu, one su obojane u plavo.

Ova tradicija odvija se unazad pedesetak godina, a počela je kao iskaz otpora građanstva režimu koji nije odobravao proslave katoličkih blagdana, ponajprije Božića i Uskrsa. Skulptura bacača diska druga je žrtva intervencija u prostoru, kako bi rekli povjesničari umjetnosti. Prije toga Zagrepčani su bojom bojali testise konja kralja Tomislava na Tomislavovu trgu, pa ga je pred Uskršnje blagdane počela čuvati policija. U nemogućnosti da ofarbaju ta jaja, Zagrepčani su se okrenuli novoj “žrtvi”, Radauševu spomeniku, kojeg su, također, počele čuvati snage tadašnjeg Sekretarijata unutarnjih poslova (SUP-a), ali bez obzira na to, jajca su svake godine ipak bila ofarbana. Građani Zagreba napeto bi čekali taj događaj.

Tradicija se dolaskom samostalne i suverene Hrvatske nakratko izgubila, ali se zadnjih nekoliko godina opet odvija. Tako su “pimpekova jajca” jedne godine prije Uskrsa poprimila zelenu i žutu boju, a ove je pak na red došla plava.


Komentari