(FOTO) U tijeku je snimanje tornjeva katedrale: Rušenje ipak nakon Uskrsa

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nakon što je snažan subotnji vjetar onemogućio pobližu analizu vrha tornja zagrebačke katedrale, taj je posao odgođen i trenutno se odvija.

Naime, nad zagrebačkom katedralom nadvio se visoki kran koji omogućuje detaljnije snimanje tornjeva, a upravo je to prvi korak u saniranju štete od potres i u konačnici, rušenje sjevernog tornja.

Rušenje tornja trajat će otprilike dva dana, uz pomoć dvije dizalice, a kako se druga planira montirati krajem ovog tjedna, vrlo je vjerojatno da će se s rušenjem nastaviti nakon Uskrsa, prenosi Jutarnji.hr.

Jutarnji list navodi i kako će izgledati rušenje tornja te tvrdi kako će jedna dizalica podići alpiniste koji će urušeni dio omotati u geotekstil. Na taj način, kamena će konstrukcija biti učvršćena, a osipanje tijekom uklanjanja spriječeno.

Nadalje, drugi kran podić će lance i kopče, a alpinisti će potom provući gurtne ispod najvišeg prozora na tornju i prikopčati ih na kuke lanca.

Kada to naprave, druga dizalica krenut će s podizanjem vrha.

Ako se ta taktika ne pokaže uspješnom, pripremljen je drugi scenarij. Naime, rezanje tornja može biti fizičko ili se može odabrati kontrolirana lakša eksplozija koja će odvojiti sajle u tornju. Ako se odabere scenarij s eksplozivom, taj će posao obaviti pripadnici vojske.

Nakon rušenja, toranj će biti smješten na tlo pokraj katedrale.

Komentari