(FOTO) Štrajk upozorenja vozača: ‘Počet će se zatvarati linije’

Ronald Gorsic / CROPIX

Članovi Sindikata prometa i veza te Udruge sindikata vozača i prometnih radnika jutros od 10 sati održali su desetominutni štrajk upozorenja. Htjeli su ukazati na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju. Također, željeli su razgovarati s ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

Uz štrajk upozorenja, u isto se vrijeme održala prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, piše N1.

Na štrajk je, s priopćenjem, reagiralo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je odgovorilo da će utorak održati razgovor s nezadovoljnim vozačima. Ministarstvo je “svjesno nastale situacije u javnom linijskom prijevozu putnika te aktivno radi na rješavanju iste”, tvrde u priopćenju.

Ministarstvo je u priopćenju, također, napomenulo kako najoštrije osuđuju napade na vozače te kako sve nadležne institucije traže da se uključe u rješavanje navedene problematike. No napadi – zbog kojih vozači traže da dobiju status službene osobe – nisu jedini razlog prosvjeda. Oni, između ostalog, traže i povećanje plaća od 10 posto te izradu granskog kolektivnog ugovora koji bi donekle zaštitio radnike u javno-linijskim prijevozima.

Sindikati tvrde kako je u štrajku upozorenja sudjelovala većina članova, odnosno njih oko 80 posto. Jedan od njih je i Vladimir Bogović, vozač iz Međimurja. Zbog prosvjeda kojeg su organizirali njegovi kolege nije mu bilo teško potegnuti do Zagreba. On kaže kako je svojim radnim uvjetima zadovoljan, no zna da većini nije lako.

Velik broj nezadovoljnih već je otišao iz Hrvatske. Sindikati i poslodavci tvrde njih 2.400. Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović tvrdi kako vozači ne odlaze toliko zbog nezadovoljstva, već zato što se vani nude bolje prilike.

Veliki problem su i državne linije i subvencije te sindikati i poslodavci tvrde kako će se bez suradnje Vlade, ministarstva i svih uključenih početi zatvarati linije.

“Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH,” navode sindikati u svom priopćenju.

Ministar se odazvao i s vozačima će razgovarati u utorak u 9 sati. Ako dogovora ne bude, vozači i prometni radnici najavljuju novi opći štrajk, 9. rujna s početkom nove školske godine.


Komentari