(FOTO) Prosvjed ‘Škola za sve!’: Sustav djeci treba omogućiti ravnopravnost i jednake mogućnosti

Damjan Tadic / CROPIX

Prosvjed Inicijative “Škola za sve!” održan je na Europskom trgu. Razlog prosvjeda bila je diskriminacija djece koja školsku godinu nisu mogla početi sa svojim vršnjacima jer im Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije osiguralo prijeko potrebne asistente u nastavi.

“Želimo ukazati na nedostatak sustava tako što ćemo ustrajno zahtijevati da se isti uredi na način kako bi svoj djeci omogućio ravnopravnost, jednake mogućnosti u odgojno-obrazovnom sustavu”, poručili su iz Inicijative.

Na prosvjedu je vrlo emotivan govor imala Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi. Ona je sa svojim učenikom već tri godine te bi s njim i htjela nastaviti raditi.

“Mi se svakodnevno susrećemo sa problemima, kako roditelji tako i mi pomoćnici, krše se naša prava, krše se prava te djece, krše se mogućnosti da zaista budemo ravnopravni u toj našoj različitosti”, rekla je Iva Tadić.

Majka desetogodišnjeg Ivana koji živi s autizmom i članica Udruge Sjena Suzana Rešetar, kritizirala je sustav i nadležno ministarstvo.

“Zbog čega nas svake godine dovodite u situaciju da se ne zna da li će nam djeca, kada i s kim sjesti u svoje školske klupe? Zašto nas sustavno lažete i uvjeravate da Republika Hrvatska posebnu skrb pridaje upravo ovoj najosjetiljivijoj populaciji? Iz kojeg razloga namjerno i sustavno kršite zajamčena prava djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom s floskulom ‘Sve radimo u najboljem interesu djece’?”, upitala je zabrinuta majka.

Renato Petek, gradski zastupnik i otac djeteta s poteškoćama, osvrnuo se i na problem udžbenika. Naime, većina djece s poteškoćama svoje prilagođene udžbenike još uvijek nije dobila.

“I koja je poruka tom djetetu? Jasno mu je dano do znanja, od prvoga dana, da ne samo da je drugačiji po nečemu, već da je potpuno diskriminiran, da je zanemaren od strane ministrice i sustava obrazovanja”, rekao je Petek.

Inicijativa “Škola za sve!” uputila je premijeru Andreju Plenkoviću pismo da ispuni zakonske obveze. Smatraju kako ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak treba njegovo naređenje da radi svoj posao jer je već mnogo puta iznevjerila one kojima je bila potrebna i one za koje je bila odgovorna.


Komentari