(FOTO) Oglasio se ruski pijanist i pokazao kako izgleda ‘bomba’ zbog koje je Bregana bila u blokadi

Slovenska policija detaljno je opisala što se jutros događalo na graničnom prijelazu Bregana koji je satima bio blokiran za sav promet te zbog čega je izbila panika.

U isto je vrijeme i mladi ruski pijanist na svom Facebook profilu napisao što se dogodilo te je objavio sliku uređaja za kojega su policajci mislili da je bomba. Radi se o bluetooth uređaju, odnosno pedali za iPad koja okreće notne stranice.

Jutros oko 8:30 FlixBusov je autobus, koji je iz Zagreba krenuo za Torino, stigao na granični prijelaz. U autobusu je bilo 45 putnika, a policajac je naredio temeljitu graničnu provjeru koja je uključivala i rendgenski pregled prtljage.

U jednom od putnih kovčega otkriven je uređaj s električnim napajanjem koji je po obliku i karakteristikama nalikovao eksplozivnoj napravi s mehanizmom za paljenje. Kako je kasnije pojasnio glasnogovornik Policijske uprave Novo Mesto, taj uređaj služi za uštimavanje klavira.

No, čim je uređaj uočen na snimku, snimka je poslana na procjenu te je potvrđeno da se radi o sumnjivom objektu zbog čega je bilo potrebno sve blokirati i proglasiti mjere sigurnosti za putnike u autobusu, na graničnom prijelazu kao i svo osoblje na graničnom prijelazu.

Granični prijelaz je odmah evakuiran, a promet autocestom prema Obrežju je zatvoren. Putnici su bili preusmjereni prema drugim graničnim prijelazima. Kako pišu dalje Slovenske novice, pozivajući se na policijske izvore, oko 11 sati pirotehničari su pregledali sumnjivi predmet i utvrdili da nije opasan.

Istražitelji su također dovršili očevid te je u 11:25 sati 32-godišnjak kojemu je pripadao kovčeg pušten. Negdje u isto vrijeme pušten je i promet ne Bregani.

Da je stvar shvaćena vrlo ozbiljno, svjedoči i velik broj policijskih službenika, interventne policije, vatrogasaca i hitne koji su bili na mjestu događaja. Oko 12 sati svi su napustili granični prijelaz i promet je konačno počeo teći normalno.

“Današnji događaj na Obrežju potvrdio je visoku razinu spremnosti i odgovornosti slovenske policije za zaštitu schengenske granice. Nakon otkrivanja sumnjivog predmeta odmah su reagirale sve nadležne službe u skladu s unaprijed utvrđenim postupcima u svom području”, kazali su iz slovenske policije.

Ruski pijanist Andrey Gugin opisao je cijelo, nimalo ugodno, iskustvo na svom Facebook profilu. “Policajci su me natjerali da držim ruke iza leđa i bacili su me na tlo licem prema dolje. Granica je bila zatvorena dva sata, a s obje su strane formirale duge kolone automobila. Odvojeno su ispitivali moju djevojku i nisu je pustili da me vidi. Držali su me više od dva sata u lisicama, ruku iza leđa, ne objašnjavajući ništa”, napisao je Gugin.

“Stroj za skeniranje na sigurnosnoj kontrolnoj točki prepoznao je u mojoj torbi nešto što je sličilo na bombu. Doslovno – s detonatorima i sa svim tim. Policija nije imala pravo otvoriti moju prtljagu i pozvali su stručnjaka iz Ljubljane. Kad je stigao, pokazalo se da se radi o Bluetooth pedali za moj iPad. Želim upozoriti svoje kolege glazbenike na to kako bi izbjegli ovakve neugodne incidente. Kad je sve postalo jasno policajci su se ispričali, donijeli mi kavu i bili vrlo ljubazni. Pokazali su mi fotografiju s rendgenskog aparata i objasnili kako točno na unutrašnjosti papučice izgledaju detonatori, baterije i sim-kartice”, objasnio je Gugin.


Komentari