(FOTO) ‘ODVOZ SMEĆA JE USLUGA, A NE SLUGA!’ Zagrepčani zgroženi ovim prizorima: ‘Tomašević treba uvesti drakonske kazne’

Smeće u Rapskoj (Foto: Zagreb.info)

Jedan od gorućih problema u Zagrebu je otpad, a gradonačelnik Tomislav Tomašević planira to riješiti novim modelom odvoza i naplate koji je zasad na čekanju. Iako bi sve trebalo biti spremno do 1. srpnja, sve je više sumnji da se to neće ostvariti.

Podsjetimo, prema novom modelu odvoza otpada, dodatni iznos plaćat će se po količini odloženih vrećica s miješanim komunalnim otpadom, odnosno četiri kune za svaku gradsku vrećicu od 20 litara i osam kuna za onu od 40 litara. Fiksni dio cijene iznosit će 45 kuna.

Cilj je građane potaknuti na razdvajanje otpada, a sudeći po prizorima iz Rapske ulice, čini se da pojedinci ne uspijevaju pogoditi kantu. Ili je pak kriva Čistoća.

Na fotografiji koja je zabilježena u subotu vidi se da je otpad pobacan oko smeća, iako su pojedine kante poluprazne.

Smeće u Rapskoj (Foto: Zagreb.info)

Kante za plastiku i papir su pune, pa je očito da pojedini susjedi iz te ulice ipak razdvajaju otpad.

Smeće u Rapskoj (Foto: Zagreb.info)

Ovaj je prizor izazvao žestoku raspravu na FB grupi koja okuplja stanare Trnja. Dok jedni krive Čistoću i aktualnu vlast, drugi smatraju da je problem u nekulturi građana.

‘Glasali ste za ovo’

“Nije problem u građanima. Pričajte koliko hoćete, problem je u odvozu otpada koji se ne odvozi redovito. Kad se i odveze, ne čisti se oko spremnika i zato je tako. Tješite se vi koji ste glasali za ovo da je problem u građanima. Nadam se da ćete shvatiti jednog dana”, upozorio je jedan od stanara, a ubrzo je uslijedio odgovor:

“Baš je problem u građanima jer su neodgovorni i nepristojni. Po gradu papirići i ostaci od sladoleda na svakom koraku. Teško je to staviti u torbu ili nositi u ruci do prve kante?! Zagreb vam je bio prljav i ista situacija dok je bio Bandić. I bilo tko da bude izabran, trebat će mu vremena da sredi pitanje otpada!”.

Jedna od članica grupe zamijetila je da ima mjesta za smeće.

‘Stanari su neuredni’

“Zadnja dva kontejnera i lijevo i desno su prazni, vidi se da ima mjesta za smeće. Dakle stanari su neuredni i zmazani i u njima je problem. Odvoz smeća je usluga, a ne sluga”, upozorila je.

“A tko bi trebao čistiti oko spremnika za ljudima koja ne bacaju smeće u smeće nego razbaca okolo? Tko? Imate pričuvu i platite čistaca/icu da čisti, ako je problem vama koji očekujete da će gradonačelnik osobno doći i za vama skupljati smeće”, dodala je druga stanarka.

Kazne kao rješenje za neodgovorne

Neki smatraju da bi Tomašević trebao uvesti velike kazne za one koji ne recikliraju otpad.

“Ne znam točno što bi Tomašević trebao osim uvesti drakonske kazne za sve koji bacaju i ne recikliraju otpad. Pored toga vidim i prazne kante, eto kod nas u Strojarskoj problema sa smećem nema. Sve ovisi o kulturi ljudi kojima ste okruženi”, stoji u komentaru.

Komentari