(FOTO) Ne damo Jabuku! Grad započeo rušenje kultnog zagrebačkog kluba

Facebook/Jabuka

Tek što smo dobili jednu borbu, onu za kultni Saloon,  stiže još jedna neugodna vijest – dovodi se u pitanje opstanak još jednog kluba koji je obilježio mladost brojnim generacijama, još jednog mjesta protkanog posebnim uspomenama.

Podsjetimo, u prosincu 2016. godine, radnike Jabuke iznenadila je željezna ograda i zaštitari koji su im branili pristup terasi kluba.Tamo se planira gradnja nove dvorane obližnje škole, na čestici koja je proglašena kulturnim dobrom.

Iz kluba su tada priopćili da je Grad Zagreb kao investitor sam sebi izdao dozvolu, bez suglasnosti s ministarstvom kulture, dok je sudski spor oko vlasništva terase u tijeku. S druge strane, Grad opovrgava ove tvrdnje uz obrazloženje da se ne radi na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka, odnosno da je sporna čestica u vlasništvu škole na čijoj se dvorani radi.

Gradonačelnik se tada pravdao tvrdnjama kako vlasnik Jabuke ne radi u skladu s razlozima zbog kojih mu je prostor dodjeljen. Po isteku Ugovora o najmu, Jabuka nije ispunila uvjete za ponovno produljenje Ugovora, tvrde iz Grada.

Na ove navode reagirao je i Marin Viduka, voditelj kultnog kluba koji je iste i demantirao.

“Idemo ‘bona fide’, damo ljudima da potpišu i koriste prostor kako bi obogatili kulturnu scenu grada, a ljudi to pretvore u birtiju i cirkus i još ne izvršavaju svoje obaveze prema Gradu. Nitko ne gasi Jabuku niti je ugrožena. Gospoda koja je dobila da koristi taj kultni klub je zlorabila bona fide odnos Grada prema tome”, uzvratio je Bandić, dodavši da se GK Jabuka ne ruši, nego da će putem javnog natječaja Grad izabrati novog voditelja.

Nakon ovih neugodnih iznenađenja nastupilo je zatišje, no, kako se čini – pred buru. Naime, voditelj Jabuke, uputio je danas, 13. veljače priopćenje za javnost u kojem navodi kako je Grad Zagreb srušio binu na terasi Jabuke, a sve uz prisustvo zaštitarske tvrke Bilić – Erić.

Jutros u 10 sati, uz prisustvo zaštitarske tvrke Bilić – Erić, Grad Zagreb je srušio binu na terasi Jabuke. Prije nešto više od godine dana, provaljeno je u klub i otuđen je dio terase koji je klub nesmetano koristio više od 40 godina. Danas je devastacija kluba nastavljena daljnjim nezakonitim rušenjem, iako se oko Jabuke na sudu vode dva spora.

Policija je po našoj prijavi popisala sve osobe koje su sudjelovale u ovom barbarstvu.

Protiv njih i svih odgovornih osoba morat ćemo podnijeti kaznene prijave. Za opstanak Jabuke borit ćemo se svim zakonitim sredstvima.

Apeliramo na Ministarstvo kulture da zaštititi Jabuku kao kulturnu baštinu i da ne dopusti da ju isti barbari razore kao što su to napravili i Saloonu’‘, poručuje Viduka u situaciji koja neodoljivo podsjeća na devastaciju legendarnog Saloona.

Počeli su s Dinamom, nastavili sa Saloonom, a sad je u pitanje dovedena i Jabuka. Zagrebe, što će nam ostati?

 

 


Komentari