(FOTO) Iako su cigle posule njegove ulice, Zagreb je i dalje dostojan umjetnika, a jedan takav bacio se na posao

Foto: Facebook/whwakademija

Vlado Brăteanu umjetnik je čiji su radovi objavljeni u sklopu WHW akademije, a upravo je on, nakon potresa 22. ožujka, uobičajenu bijelu podlogu svojih radova, zamijenio je onom zagrebačkom.

U sklopu takozvane javne intervencije na ulici, ovaj je umjetnik pod sloganom “saberi se i ostani uravnotežen“, pronađene objekte, odlomljene komade cigle i fasada u Primorskoj ulici pretvorio u kamene skulpture koje nerijetko viđamo samo na plažama.

Foto: Facebook/whwakademija

Sam umjetnik prisjetio se tog kobnog 22. ožujka i ispričao svoje iskustvo.

“To je bilo najbrutalnije rođendansko buđenje, a došlo je 10 km ispod zemlje. Potres veličine 5.3 godine čestitao mi je rano ujutro. Nisam mogao odlučiti da li da ostanem unutra ili da idem van. Zagrebačke ulice bile su pretrpane ljudima i krhotinama jer je nekoliko zgrada puklo, oštećeni su zidovi, ali i krovovi”, rekao je.

Foto: Facebook/whwakademija

“Odlučio sam skupiti zalihe od 34 poklona i izradio seriju koja proučava temu doma i hijerarhije balansiranjem pronađenih krhotina zgrada nakon potresa u pokušaju postavljanja pitanja o neizvjesnosti, krhkosti i stabilnosti u kapitalističkim društvima”, zaključuje. 

Foto: Facebook/whwakademija

Ovaj vid umjetnosti naziva se “balansiranje kamenjem” ili rock balancing, a odnosi se na pažljivo polaganje jednog kamena na drugi bez drugih pomagala. Ovaj umjetnik to je postigao od zagrebačkih krhotina, koje možda nisu više dobre u pridržavanju zidova, no njihova uloga u umjetnosti je neosporna.

Foto: Facebook/whwakademija


Komentari