(FOTO) Dok se Dolac još drži, ova tržnica u širem centru je potpuno propala

Foto: Zagreb.info

“Na kraju će ostati samo kip bakice sa košarom na glavi kao legenda kako su nekada sela hranila gradove”, jedan je od brojnih komentara na društvenim mrežama Zagreb.infoa, kako smo objavili članak o padu kupaca, ali i prodavača na tržnici Dolac.

Podsjetimo, Zagreb.info razgovarao je u utorak ujutro s prodavačima i prodavačicama koji su se požalili kako je na Dolcu sve manje kupaca. osim koronavirusa, kao uzrok su istaknuli i potres koji je raselio ljude iz centra grada. Dok su neki u toku aktualnih poskupljenja  sami morali dići cijene, drugi su ih čak i spustili, ali kupaca je i dalje malo na platou kojim se nekoć jedva prolazilo.

Dok Dolac ipak zasada još uvijek opstaje kao tržnica, na drugim lokacijama to ipak nije slučaj. Nedaleko od Lisinskog i Općinskog građanskog suda, inače popularne Palače pravde, zjapi pusta lokacija znana kao Tržnica Trnje.

Do prije par godina, svega jedan kafić, dućan i ćevapdžinica opstala je na pustom području gdje je prije bilo obilja prodavača za štandovima, kafića, mesnice, dućana i drugog, ali u 2022. mjesto je potpuno pusto, uz oštećeni auto na sredini područja, baš tamo gdje su nekoć stajali štandovi s voćem i povrćem.

Trnjaski plac i njegovo propadanje i prije je bila tema Zagreb.infou.

“Dobar dio svog života sam provela u Trnju i proživila sve faze tog placa … Pedesetih godina prošlog stoljeća to je bio lijepi plac na kojem su prodavali svoje proizvode domaći starosjedioci a znala je doći koja kumica iz sjeverne okolice grada … Uz mamu sam učila kako kupiti sir, vrhnje, putar … Kak se treba pogađati … Jako sam voljela ići na plac … Imala bi još puno toga za reći …” rekla je 2018. Božica  komenitrajući tržnicu koja je tada, makar bila opustošena, ipak imala barem malo živosti zbgo jednog kafića, ćevabdžinice i dućana.

Danas ni toga nema, a dok na Dolcu nisu svi trgovic htjeli razgovarati s nama, na Trnju nije ostalo nikog s kime bi mogli razgovarati.

Umjesto toga, ostala je samo mogućnost fotografiranja mjesta. Išaranog grafita, nakupljenim otpadom, porazbijenim izlozima i zaključanim vratima na sve strane. Mjesta koje Dolcu može služiti kao zlokobno upozorenje na sudbinu koja ga čeka, ali koja se možda ipak još uvijek može izbjeći.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info


Komentari