(FOTO) DAN ZAŠTITNICE GRADA: Fra Zlatko Vlahek predvodio jutarnje misno slavlje na Kamenitim vratima

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Povodom blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije i Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, fra Zlatko Vlahek predvodio je u srijedu ujutro misno slavlje na Kamenitim vratima.

ČUDO IZ PEPELA! Nevjerojatna priča iza gradskog svetišta: ‘Zabranjuje se kolima prolaziti, jašiti i blago tjerati’

U svojoj homiliji fra Vlahek osvrnuo se na riječi zborne molitve “Bože, ti nam u liku Majke Božje od Kamenitih vrata u srcu grada Zagreba dao osobit znak svoje prisutnosti” te istaknuo da je “prva misao koju molitva ističe, govori o mjestu, lokaciji “u srcu grada Zagreba”. Ne ulazeći u povijest i nerijetko napetih odnosa različitih lokacija, Gradeca i Kaptola grada Zagreba, ovo mjesto gdje stojimo i gdje se utječemo zagovoru BDM, mjesto je povezivanja dvaju lokacija, koje su kroz povijest težile razdvajanju.”

Okupljenim vjernicima fra Vlahek pojasnio je značenje ovog svetog mjesta.

“Ovo mjesto, Srce Grada Zagreba, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, jest svetište, koje nas u našem hodu poziva da zastanemo; da se kratko pomolimo; da našoj nebeskoj Majci uputimo našu zahvalnost, našu molitvu, da joj se stavimo u zagovor pred našim važnim životnim odlukama i problemima.

Ovo je svetište unutar hoda našega života, u kojem je potrebno katkada stati, zaustaviti se… Osvijestiti Božju prisutnost u našem životu, pa i onda kada žurimo na posao ili kada se vraćamo s posla ili smo u običnoj šetnji, tj. u radnjama svakodnevnog života, potrebno je kratko stati, zaustaviti se pred pogledom naše nebeske Majke koja čezne za nama majčinskom ljubavlju”, zaključio je fra Zlatko Vlahek.

Podsjećamo, središnje misno slavlje održat će se u 19 sati na trgu ispred Prvostolnice. Uoči samog slavlja koje će predvoditi kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode, u 18 sati moliti će se krunica.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedit će hodočasnička procesija sa svijećama, koja će se kretati Bakačevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.


Komentari