Forum žena SDP-a ljut na Bandića: ‘Praviš se da smo kao Beč, a diskriminiraš u rodnoj politici’

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Socijaldemokratski forum žena GO Zagreb nezadovoljan je odnosom Milana Bandića prema rodno osviještenoj politici.

Neizglasavanje Povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca nagnao je Socijaldemokratski forum žena SDP GO Zagreb da upute otvoreno pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Forum je nezadovoljan, jer su članovi Bandićeve stranke BM365 bili suzdržani tijekom izglasavanja Povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, a koja bi lokalne vlasti obvezala da rodno osviještenu politiku ugrađuje u svoje politike i način rada.

Forum žena između ostalog ističe kako je Beč, grad s kojim se Bandić voli uspoređivati, već rodno osviještene politike uveo na svim razinama, a da će Zagreb najvjerojatnije to učiniti diskriminatornim i necviliziranim putem.

Pismo SDFŽ SDP GO prenosimo u cijelosti:

“Gradonačelniče gdje je problem??

Prije 12 godina najveća organizacija lokalnih i regionalnih vlasti u Europi donijela je Povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, koja lokalne vlasti obvezuje da rodno osviještenu politiku ugrađuje i u svoje politike i način rada. Ne radi se, nikako, o dokumentu koji izaziva društvene prijepore i političke sukobe. No unatoč tome na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Povelja nije izglasana. Razlog tome bila su četiri suzdržana glasa – 2 zastupnika BM 365, te dvije gradske službenice zaposlene u Uredu za međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.

Socijaldemokratski forum žena SDP GO Zagreb ima potrebu reagirati, ne samo zbog žalosne činjenice što tijelo u kojem trebaju sjediti ljudi s barem temeljnim interesom za područje rodne ravnopravnosti, nije jednoglasno podržalo i prepoznalo značaj dokumenta. Problem je naravno višedimenzionalan. On obuhvaća sumnju na uvjetovanost zaposlenja i radnim mjestom, profesionalna poniženja, a kao posljedicu svega toga, javnu sramotu.

Posebno jadno, u ovom kontekstu, zvuči obrazloženje za suzdržanost u glasovanju da treba snimiti situaciju u Zagrebu, odnosno utvrditi što je do sada u području rodne ravnopravnosti učinjeno.

Prvo, jadno je zbog činjenice da upravo u navedenom Povjerenstvu sjede gradske službenice koje bi do u tančine trebale znati što je do sada učinjeno, jer je to i djelokrug rada gradskog ureda iz kojeg dolaze. Drugo, hoće li gradska postignuća u području ravnopravnosti ući i ova najrecentnija – pritisci, poniženja, suzdržanost u izglasavanju Povelje?

Stoga SDFŽ SDP GO Zagreb poručuje gradonačelniku Zagreba da, ukoliko namjerava preuzeti inicijativu za izglasavanje Povelje, to će biti uvjerljivo koliko i njegove izjave kada je prije pola godine iz Strategije Grada Zagreba izbacio rodnu ravnopravnost radi jezičnog usklađivanja.

I, konačno, gradonačelniče, prestanite govoriti da je Beč Zagrebu tradicionalni uzor. Beč je naime, grad koji je rodno osviještene politike uveo na svim razinama, a Zagreb će kako izgleda nekim drugim, tužnijim, neravnopravnim, diskriminatornim i neciviliziranim putem”, stoji u priopćenju.


Komentari