FILIPOVIĆ VEĆ NA METI Nakon što su ležali na Trgu bana Jelačića, zeleni aktivisti spremaju prosvjed protiv budućeg ministra

Foto: Matej Čelar/ Facebook

Tomislava Ćorića u fotelji ministarstva gospodarstva i održivog razvoja naslijedit će Davor Filipović. Izbor bivšeg HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, izazvao je val reakcija, a sprema mu se i prvi prosvjed.

Naime, inicijativa Extinction Rebellion Zagreb u petak, 29. travnja s početkom u 8.30 sati će na Markovom trgu održati akciju kojom će zahtijevati da Sabor ne izglasa predloženog kandidata za ministra gospodarstava i održivog razvoja.

Spomenuta inicijativa, Filipovića ocjenjuje nekompetentnim i neambicioznim za bavljenje problemom klimatske krize. Inače, Extinction Rebellion je međunarodni masovni pokret klimatskih i okolišnih aktivista, a prošle subote organizirali su drugi Klimatski marš pod nazivom “Za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu”.

“Nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo Globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom. Nužna je planetarna tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba, društvena i ekonomska pravda te ravnomjerno raspoređena dobrobit svih stanovnika naše planete”, istaknuli su tada iz inicijative.

I ovoga puta prosvjednici su ležali na Trgu bana Jelačića. Riječ je o  “die-in performansu koji je simulirao 6. izumiranje vrsta za koje klimatsko znanstveništvo upozorava da je trenutno u tijeku”.

Prethodni “Klimatski marš za opstanak” održan je sredinom studenog prošle godine povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, konferencije na kojoj države diljem svijeta odlučuju o svojim klimatskim politikama koje će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize.

Što iz Extinction Rebellion spremaju povodom dolaska Davora Filipovića u ministarsku fotoelju, doznat ćemo uskoro.


Komentari