Filipović pohvalio Peteka: ‘Nakon što sam u ime HDZ-a upozorio na skandalozan prijedlog, on je reagirao’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U HRT-ovom Studiju 4 vodila se rasprava oko aktualnih zagrebačkih tema između gradskog zastupnika Davora Filipovića (HDZ) i Renata Peteka (SDP). Na samom početku govorilo se o najavljenih otkazima u Holdingu, koje je Filipović opisao kao posljedica “neznanja i bešćutnosti platforme Možemo”. Petek smatra da Zagreb nije pred valom štrajkova te se nada da će Uprava ZGH biti odgovorna i raditi sve u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom. Kaže i da će SDP kao koalicijski partner tražiti pojašnjenja od gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Filipović kritizirao situaciju s Holdingom, a Petek se složio

Filipović je pak na strani sindikata te poručuje da su u pravu kada kažu da najavljeni otkazi nemaju veze s rekonstruiranjem. Opet je upozorio da se na popisu nalaze i majke, trudnice te roditelji koji rade skraćeno jer imaju djecu s posebnim potrebama.

“Maknimo politiku na stranu, ali moram postaviti pitanja tko radi i predlaže takve stvari. Osobno sam bio šokiran, a dozvolite da kažem još par riječi što se tiče struke. Onaj tko želi ozbiljno restrukturirati Holding i tko promišlja o dobrobiti naših sugrađana, morao je po preuzimanju vlasti napraviti analizu postojećeg stanja, nakon toga prezentirati viziju kako vidi Holding u budućnosti i onda krenuti u proces izrade nove makro i mikro organizacijske strukture, nakon čega bi uslijedila nova sistematizacija radnih mjesta s opisom i izvršiteljima. Nakon toga bi se išlo u vrednovanje radnih mjesta kako bi se odredili koeficijenti i tek bi se tada moglo govoriti o preciznom broju ima li viška radnika. Sve je to trebalo kulminirati sustavom nagrađivanja koji bi omogućio da najbolji napreduju i imaju najveće plaće, a oni koji ne mogu ostvarivati ciljeve koji se pred njih postave vjerojatno bi potražili alternativna zaposlenja. Sve je to, nažalost, izostalo, i postavljam pitanje – kuda ide ovaj brod koji se zove Zagrebački holding ali i Grad Zagreb”, objasnio je Filipović, a Petek se složio s njim.

Otkrio je da oni kao koalicijski partneri nisu bili upoznati s Dokumentom Uprave.

“Smatram da se treba krenuti jednostavno školskim koracima – prvo objaviti te dokumente, a potom krenuti s ovakvim razgovorima u kakve se ušlo sa sindikatima”, rekao je Petek i dodao da je i osobno i kao stranka reagirao na to da se zaštite skupine u kojoj su majke i roditelji.

“Trideset trudnica i roditelji koji brinu za svoju djecu neće spasiti Holding, čak i da ih se želi otpustiti”, kaže SDP-ov zastupnik te očekuje da će situacija sada ići u drugom smjeru, odnosno da se objavi vizija, plan razvoja i cilj restrukturiranja.

Filipović pohvalio Peteka

Filipović je tim povodom pohvalio Peteka.

“Nakon što sam u ime HDZ-a upozorio na taj skandalozan prijedlog da se otpuste zaštićene skupine, on je reagirao i upozorio da se takve stvari ne bi smjele događati”, poručio je Filipović i dodao da je u cijelom procesu struka  kazao je Filipović.

“Jedino što se može zaključiti je da se ekipa iz platforme Možemo vodi njihovom znanstvenom metodom prilikom otpuštanja koja se zove “tko mi se sviđa, a tko mi se ne sviđa”. Bez ozbiljne organizacijske analize ne možete kretati u ovakav postupak”, dodao je HDZ-ov zastupnik.

Voditelj je primijetio da se prvi puta u emisiji dogodilo da HDZ i SDP imaju isto mišljenje, na što je Filipović odgovorio da se u ovom slučaju radi isključivo o Peteku, koji je “ljudski stao na stranu zaštićenih skupina i nakon toga doživio određene napade”.

“Dok se ne dođe u Skupštinu i dok se ne vidi kako tko glasuje, teško je da se može govoriti o nekom zajedničkom stavu, a u ovom pitanju je to potrebno”, kaže Filipović, a Petek je poručio da iza njegovog istupa stoji SDP te da će oni kao partneri od Možemo biti korektiv u svakom trenutku.

Na to je Filipović poručio da je po svemu što se dosad događalo u Skupštini, njegov zaključak da SDP snažno podržava svaku Tomaševićevu odluku, iako se u javnosti možda i čuje drugačije.

“Kad bude glasovanje, opet vidite da oni bespogovorno to podrže”, kaže.

Gospodarenje otpadom? Filipović: ‘Petek nagađa, ali nema informacije od Tomaševića’

Na pitanje o poskupljenju komunalnih usluga, Filipović je bio oštar.

“Što se tiče poskupljenja komunalnih usluga, moram istaknuti da će to biti posljedica neznanja da se ozbiljno upravlja našim sustavom, i to neznanja cijele te vladajuće u gradu Zagrebu, jer ne možete najavljivati poskupljenje a ne činiti ništa s kvalitetom usluga. Lako je otpustiti ljude, podići cijenu usluga i zadužiti Grad. tako Gradom može upravljati bilo tko”, ističe, a Petek je rekao da će se u veljači u Skupštini raspravljati o načinu odvoza i prikupljanja otpada s kućnog praga.

“Gradonačelnik je najavio, ja taj dokument još nisam vidio, da će poskupjeti onima koji se neće pridržavati načina kako bi trebalo odvajati otpad na kućnom pragu, jer se naplaćuje samo onaj miješani komunalni otpad. Na taj će način računi eventualno poskupjeti onima koji se neće pridržavati plana koji je zapravo donio Hrvatski sabor”, komentirao je Petek.

Na pitanje tko će voditi nadzor o načinu odvajanja otpada i o čemu će ovisiti visina računa, objasnio je da postoje modeli koje će provoditi Čistoća, a cilj je da se unaprijedi sustav da on bude motivirajući za građane.

“Što se tiče gospodarenja otpadom, vidjeli smo da g. Petek nagađa što će se dogoditi, zato što nema informacija, kao što ih nemam ni ja, jer to gradonačelnik nije prezentirao. Mi smo od njega očekivali, s obzirom da često naglašava kako je njegov “forte” gospodarenje otpadom, zelena politika i slično, a grad nikad nije bio prljaviji, očekivali smo konkretan plan. To je izostalo, više od sedam mjeseci. Onda smo očekivali da će poslije Nove godine nešto reći, međutim on je onda informirao javnost da ima dva para tenisica i da nikad neće obuti cipele. Koliko je to ozbiljno, neka prosude svi naši sugrađani”, kaže Filipović.

O obnovi Zagreba: Filipović oštro o Možemo

Filipović je naglasio da Vlada još nije tražila produljenje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti te je upozorio da mu nije jasno jučerašnje likovanje za nešto što nije ni zatraženo. Potom je iskoristio priliku za ponovno kritiziranje Tomaševića.

“Skrenuo bih pozornost na to kako su i g. Tomašević i platforma Možemo plašili javnost da uopće nećemo osigurati sredstva iz Fonda solidarnosti, pa je osiguran rekordni iznos zahvaljujući premijeru Plenkoviću. Tako da, pustimo sljedećih nekoliko mjeseci vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Vjerujem da će se sav novac iskoristiti za dobrobit svih naših sugrađana”, izjavio je HDZ-ov zastupnik Davor Filipović.

Poručio je i kako se čini sve da se proces ubrza i da je svima u interesu da obnova krene svom snagom naprijed.

Komentari