Fakultet političkih znanosti od sljedeće akademske godine studentima neće ponuditi “Istraživačko novinarstvo” kao izborni kolegij.

Fakultet Političkih Znanosti / Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Studenti diplomskog studija Fakulteta političkih znanosti,od sljedeće akademske godine neće slušati predmet “istraživačko novinarstvo”. Odluka je to koju objašnjavaju problemima sa birokracijom vezanim uz kolektivni ugovor za visoko obrazovanje.

Studenti i profesori izrazili su nezadovoljstvo ovom odlukom. Kolegij se tijekom ove akademske godine izvodio u suradnji s GONG-om i Hrvatskim novinarskim društvom, u sklopu projekta ‘Društveno korisno učenje’, za koji je GONG putem Europskog socijalnog fonda osigurao više od milijun kuna. Projekt će s krajem akademske godine biti završen, a u novoj akademskoj godini FPZG ‘zamrzava’ Istraživačko novinarstvo, prenosi srednja.hr.

Nositeljice kolegija ove su akademske godine bile profesorice Tena Perišin i Gordana Vilović, ujedno i prodekanica Fakulteta za nastavu. Iz Hrvatskog novinarskog društva izražavaju nevjericu ovom informacijom, a studenti koji su ove godine odslušali Istraživačko novinarstvo poručuju: studenti novinarstva apsolutno moraju imati ovakav kolegij.

Na kraju, podsjetimo kako je u dekanskom programu profesora Zorana Kurelića, koji je u listopadu 2018. zasjeo u dekansku stolicu na FPZG-u, stajala ideja o promjeni imena fakulteta u Fakultet političke znanosti i novinarstva. Kurelić je takvu promjenu, na Vijeću na kojem je predstavljao program, pravdao snažnijim fokusom na studij novinarstva i njegovim jačanjem. Stoga nije jasno kako se ponovno stavljanje ‘izvan snage’ Istraživačkog novinarstva uklapa u jačanje studija novinarstva..

Komentari