Evo tko sve ne mora nositi masku: Stožer objasnio kako će se kontrolirati nose li ih građani i kako će se kažnjavati

Foto: Facebook

Vezano uz Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maske za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašenja epidemije bolesti COVID-19, HZJZ je objavio i detaljne upute:

Pojedine osobe uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne mogu nositi masku ili mogu nositi masku samo uz određena ograničenja. Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku.

Riječ je o sljedećim stanjima i okolnostima:

 • djeca u dobi do 2 godine
 • djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
 • djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
 • osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu,
 • osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
 • osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
 • osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
 • osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
 • osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
 • sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske:


 • operite lice nježno sapunom i vodom, i to dva puta dnevno
 • zamijenite masku ako je vlažna ili oštećena
 • nosite masku preko nosa i usta – ne samo preko usta

U slučaju jače izraženih promjena na koži lica, HZJZ navodi da se obratite liječniku obiteljske medicine ili pedijatru.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je na konferenciji za medije nošenje zaštitnih maski.

“Nije toliko poanta u kaznama, ali imat ćemo i sankcije ako se pokaže da nije prihvaćena neka mjera. Nadamo se da do toga neće doći”, rekao je.

”Rukovodimo se onime na što nam ukazuju brojne analize i situacije, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima kad je u pitanje širenju korone s možda i težim simptoma. Zato ovo razdoblje moramo iskoristiti da svi steknemo navike koje će nam biti neophodne za jesen”, dodao je ministar.

Na građane je Božinović apelirao da se pridržavaju mjera. Istaknuo je da u većim trgovinama i trgovačkim centrima ne bi trebalo biti problema u nepropuštanju kupaca bez maski jer tamo postoje zaštitari.

”Što se tiče manjih trgovina, one ne bi trebale uslužiti nikoga tko dođe bez maske. Naravno, tamo nema zaštitara i, budimo realni, nema toliko policije, inspekcija niti civilne zaštite koji mogu pokriti sve. Zato apeliramo ne samo na odnos prodavač-kupac već i na one ljude koji su tamo da, ako ništa drugo, pozovu 112 ili policiju koja će intervenirati”, poručio je Božinović. Dodao je da je svima u cilju da prihvate novo normalno.

Na korištenje zaštitnih maski osvrnula se i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu dr. Alemka Markotić. Kazala je da bi medicinske zaštitne maske trebalo mijenjati svaka tri sata.

”Ali ovisi i o situaciji, temperaturi, pa se može promijeniti i ranije. Platnene bi isto trebalo imati dvije ili tri pa mijenjati tijekom dana, ovisno o tome kiše li čovjek ispod toga, kašlje ili slično”, rekla je i istaknula da se jedna maska ne može nositi cijeli dan.

U posljednja 24 sata Hrvatska broji 53 novooboljela slučaja!

Komentari