Evo koliko su Hrvati zarađivali u lipnju: Odgovara li ovo i vašoj plaći?

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj iznosila je 6.470 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 2,5 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na svibanj, prosječna isplaćena neto plaća za lipanj realno je viša za 0,2 posto. Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lipanj isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 11.023 kune, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, 4.264 kune

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5.595 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj iznosila je 8.798 kuna, što je realno 0,3 posto više nego za mjesec ranije. Na godišnjoj je razini, pak prosječna bruto plaća bila realno viša 2,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za lipanj iznosila 40,35 kuna, a bruto 54,87 kuna. U lipnju je prosječna neto satnica tako bila za 13,1 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini viša za 7,9 posto. Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 13,3 posto, a na godišnjoj je viša za 8,3 posto. U lipnju je bilo prosječno 160 plaćenih radnih sati, što je 12,1 posto niže nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren djelatnosti vodenog prijevoza (169), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (146).


Komentari