Evo koliko morate čekati prije nego što smijete iznajmiti stan iz POS-a

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je obavijest jer je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Ako prije isteka od deset godina od kupnje stana izgrađenog poticanom stanogradnjom stan iznajmite, može vam se dogoditi da bez njega ostanete. Naime, kako tvrdi APN, “stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji”.

Napominje se i kako se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji koji su sklopljeni prije stupanja na snagu tog Zakona. Tako se zabrana raspolaganja nekretninom odnosi na sve ugovore o kupoprodaji sklopljene poslije 18. srpnja 2009. godine. “Slijedom navedenog, skrećemo vam pozornost da dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje kogentnih odredbi Zakona”, stoji u priopćenju APN-a.

Dalje se navodi kako će APN, utvrdi li se da se stan koristi suprotno odredbama Zakona, odnosno da je prodan ili iznajmljen, kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku. U tome slučaju, kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora.

Zakon je promijenjen nakon pisanja medija o situaciji sa zgradom u splitskoj Kili koja je izgrađena poticanom stanogradnjom, u kojima su već nekoliko dana nakon useljavanja stanovi bili ponuđeni na prodaju. A onda se otkrilo i kako se stanovi iz programa poticane stanogradnje nude i u najam, kako u turističkoj sezoni tako i izvan nje. U spomenutom splitskom naselju na pročelju zgrade čak je osvanula apartmanska oznaka.

Komentari