Europska komisija predložila je da se Hrvatskoj pomogne s 683,7 milijuna eura za obnovu Zagreba

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz pomoć EU-a i usvojenog zakona osigurat će se “kvalitetna i održiva” obnova Zagreba i okolice nakon potresa, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je Europska komisija (EK) predložila da se Hrvatskoj pomogne sa 683,7 milijuna eura. Šteta koju je prouzročio potres procjenjuje se na 86 milijardi kuna.

Prijedlog EK-a još trebaju odobriti Europsko vijeće i Europski parlament i sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga. Prva tranša od 88,9 milijuna eura već je isplaćena u kolovozu u obliku predujma.

“Takva financijska pomoć pridonijet će u procesu saniranja šteta od razornog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb. Uz pomoć EU-a te zakonski okvir koji smo usvojili, osigurat ćemo kvalitetnu i održivu obnovu Zagreba i okolice”, dodao je Plenković.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna koji je Komisija predložila u petak.

Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.


Komentari