Esplanade, tužna i sama slavi 95. rođendan

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Zatvoren, prazan i ostavljen na milost i nemilost virusu koji je paralizirao čitav svijet, ovog travnja zagrebački Hotel Esplanade, mirno i bez pompe, kako i priliči čovjeku u godinama, proslavio je svoj 95. rođendan.

Otvoren je davne 1925. godine kako bi pružao luksuzni smještaj putnicima poznatog Orient Expressa, a tada je i hotelu dano ime “Esplanade”, koje u izvornom obliku ima značenje “polje”, stoji na službenoj stranici Hotela. Svečano je otvoren i odmah postao mjesto gdje se okupljala svjetska, ali i gradska elita.

Budući da je u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora, u hotelu su odsjedaju raznorazni gosti, a postala je i mjesto radnje ljubavnih priča u nekim proznim djelima suvremenih pisaca.

Hotel je, govorilo se, privlačio nezadovoljne žene i njihove ljubavnike, u njemu je održan i
prvi striptiz na oproštajnoj zabavi jednog talijanskog grofa. S druge strane, u njegovim se prostorima održala i Miss Jugoslavije 1926. godine koja je kasnije postala Miss Europe.

Foto: Hotel Esplanade

Kroz Esplanadu su tijekom godina prošli i mnogi poznati svjetski državnici i diplomati: Kraljica Elizabeta II, Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev, Richard Nixon, princ Norodom Sihanouk, Amintore Fanfani, Milton Obote i mnogi drugi.

No, on je i gradski hotel u kojeg rado odlaze i Zagrepčani te ophode restorane i bar u sklopu hotela. Personalizirane koktele koje Srećko Šoh, bar manager, ekskluzivno sprema za svakog svog gosta, rijetko će tko zaboraviti.

Hotel je ovako prazan bio jedino prvih dana okupacije 1941. godine, ali i u njega su ubrzo došli novi gosti, njemački časnici. Stoga nam ostaje nada da će s Glavnog kolodvora gosti opet pohrliti u ovaj hotel te mu pomoći da idući rođendan proslavi kako bi trebalo.


Komentari