Epidemiolozi na mukama: Za svakog šestog oboljelog ne zna se izvor zaraze?

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš je na konferenciji stožera u nedjelju rekao da se od novooboljelih u razdoblju od 18. do 21. lipnja devetero osoba ne može povezati s bilo kakvim putovanjima, piše Jutarnji list.

Broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj raste četiri dana zaredom: u četvrtak je otkriveno 11 novih slučajeva, u petak 12, u subotu 19 a u nedjelju do 14 sati 18.

Beroš je rekao da je od novooboljelih u reprizi epidemije 20 direktno importiranih, njihovih kontakata 35, što znači da su se zarazili izvan granica. Ustvrdio je također da se bolest devetoro osoba ne može povezati s bilo kakvim putovanjima, što navodi na zaključak da se virus i lokalno širi i da za to nisu odgovorni samo odlasci izvan granice.

Većina slučajeva je uvezena, pojašnjava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i “izravna su posljedica nepridržavanja mjera i održavanja socijalne distance nakon dolaska iz inozemstva, što je situacija koja traži dodatan oprez, jer svatko tko prelazi granicu mora biti svjestan opasnosti i poštivati osnovne higijenske mjere”.

Capak re-epidemiju pripisuje činjenici da bukti u zemljama u regiji, najviše u Sjevernoj Makedoniji gdje je svaki dan više od 100 zaraženih, u subotu ih je bilo čak 185 dok je u Srbiji otkriveno 94, a u BiH 69 – taj je broj nedjelju narastao na 77 osoba.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić pojasnila je da se testiraju svi sumnjivi slučajevi, oni koji imaju simptome bolesti koje se ne može objasniti i za koje će liječnik posumnjati da imaju koronavirus.

“Nikakve nema korelacije broja pozitivnih s brojem testova”, kazala je Markotić.

Što se tiče nošenja maski ona smatra da svatko mora procijeniti prema svojoj epidemiološkoj situaciji i mjestu na kojem se nalazi.

“Neki su me prozvali da zagovaram kazne, a imam sasvim suprotan stav – nije policija ta koja nas treba navoditi što treba. Malo zdravog razuma i čovjek će sam znati što treba učiniti”, kaže Markotić za Jutarnji list.


Komentari