Epidemiologinja o smrti 11-godišnjaka: ‘U prvim tjednima u 2022. imali smo preko 25 tisuća pozitivne djece. Na tako velike brojke mogući su nažalost ovakvi događaji’

Foto: Screenshot

Vijest o smrti 11-godišnjaka u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” potresla je cijelu Hrvatsku. Koliko je dosad poznato dječak je bio pozitivan na koronavirus, a čeka se rezultat obdukcijskog nalaza.

Za HTV je o ovom tragičnom događaju i epidemiološkoj situaciji govorila epidemiologinja Goranka Petrović.

“Mi smo ova prva tri tjedna 2022. imali preko 25 tisuća pozitivne djece, što je za trećinu više nego što je 2020. bio ukupni broj pozitivne djece, odnosno koliko smo otprilike prošle godine imali do 10. mjeseca. Na tako velike brojke mogući su nažalost tako žalosni događaji”, kaže Petrović i dodaje da se to događa i kod drugih bolesti poput gripe.

Pandemija u Hrvatskoj ne jenjava te bilježimo preko deset tisuća novozaraženih, a na pitanje kada možemo očekivati smirenje situacije epidemiologinja odgovara:

“Brojevi se kreću oko 16 tisuća, ako ubrojimo i pozitivne na brzim antigenskim testovima. Pažljivo pratimo bolničke sustave i hospitalizacije. Nakon četiri, pet tjedana što smo imali manje od 200 novozaprimljenih dnevno, sada par dana zaredom bilježimo opet preko 200, uključujući i današnji dan kada imamo 246 novohospitaliziranih, što je više nego otpuštenih. Mi bismo jako rado da dođemo u fazu da imamo puno više otpuštenih nego zaprimljenih na bolničkom liječenju”, objašnjava.

Petrović upozorava da će naredna četiri tjedna biti poprilično zahtjevna.

“Iz iskustva drugih zemalja vidimo da je val s omikronom intenzivan, ali i da relativno brzo prođe”, kaže i dodaje da se moramo pridržavati mjera. U novim preporukama HZJZ-a za cijepljenje ističe se mogućnost kombiniranog cijepljenja, odnosno da se počne s jednom vrstom cjepiva, a za vrši s drugom. Epidemiologinja Petrović ističe da je važno da se djeci starijoj od 12 godina koja imaju kronične bolesti omogući da prime docjepnu dozu, sukladno odluci CDC-a američke regulatorne agencije.


Komentari