Epidemiologinja HZJZ-a: Vjerojatno će biti još slučajeva i rotavirusa i hepatitisa A

Foto: Screenshot HRT

Nakon što su ukinute gotovo sve epidemiološke mjere za suzbijanje covida, Hrvatska se suočava sa širenjem nekih drugih bolesti. Tako je ovoga tjedna na vidjelo izašlo kako zagrebačkim srednjim školama ‘hara’ zaraza hepatitisa odnosno zarazne žutice, koja se naziva i bolest prljavih ruku.

Uz to, povećan je broj zaraženih i rota virusom, a postoji opasnost i od širenja ospica zbog smanjenog cjepnog obuhvata. Kako je za HRT objasnila epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina, vjerojatno će biti još slučajeva i rotavirusa i hepatitisa A.

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Smanjeni cjepni obuhvat

“Cjepivo za rotavirus nije u obveznom kalendaru cijepljenja, ali roditelji ako žele mogu cijepiti svoju djecu. Zasad se primjenjuje kod novorođenčadi i dojenčadi, a u cijepnom kalendaru je za djecu koja su prijevremeno rođena ili za djecu koja imaju neke teške srčane mane, ili teške kronične bolesti”, rekla je epidemiologinja.

Napominje i da je kod tih bolesti izuzetno bitno pranje ruku i opća higijena tijela jer se virusi prenose feko-oralnim putem.

Što se pak tiče ospica, epidemiologinja Višekruna Vučina kaže da još nemaju prijavljenih slučajeva, ali da postoji određeni rizik za populaciju.

“Potrebno je da se održava dovoljno visoki cijepni obuhvat u ukupnoj populaciji da bi se spriječio unos virus u populaciju, ali to je uvijek moguće jer Hrvatska nije zatvorena zemlja i uvijek može doći s nekim iz inozemstva”, zaključila je.


Komentari