Epidemiolog za Zagreb.info o epidemiji ospica: ‘Možemo očekivati još oboljelih, hospitalizirani su bili u kontaktu s puno ljudi’

Biljana Gaurina / CROPIX / Pixabay

U posljednja dva tjedna, u Zagrebu je sedam osoba oboljelo od ospica. U Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa. Raspon dobi je od 20 do 55 godina, a za samo jednog pacijenta poznat je izvor zaraze.

Specijalist epidemiologije Bernard Kaić za Zagreb.info objasnio je li moguća epidemija ospica te trebaju li građani biti zabrinuti.

“U djece, adolescenata i mladih odraslih koji žive u Zagrebu, postizali su se relativno visoku cjepni obuhvati zadnjih nekoliko desetljeća, te nije za očekivati epidemiju velikih razmjera. Zadnja epidemija koju smo imali u Zagrebu u zimi 2014/2015 je bila relativno velika jer su se ospice širile poglavito među necijepljenom populacijom migrirajućih Roma”, rekao je i dodao kako bolesnici ne prenesu bolest jer su svi oko njih imuni zbog cijepljenja.

Jedino ga zabrinjava to što nije poznato od koga su se pacijenti zarazili.

“Međusobno nisu povezani, što znači da su se zarazili od nekoga za koga niti ne znamo da je imao ospice, tj. to znači da smo početkom rujna imali neprepoznate slučajeva ospica u Zagrebu (možda domaći stanovnici, možda stranci). To otvara mogućnost da i sada imamo neprepoznate bolesnike koji su izvor infekcije za osjetljive osobe. Također, neki od nama poznatih bolesnika su bili u kontaktu s velikim brojem ljudi u vrijeme kad su bili zarazni (privatno, poslom, u javnom prijevozu), što znači da i među njihovim kontaktima možemo očekivati još oboljelih“, kazao je Kaić.

Kao načine na koje se ospice mogu spriječiti ističe cijepljenje koja stvara imunost te izbjegavanje kontakta s virusom.

Kaić nas je upoznao i sa simptomima ospica: “Početak bolesti je kod ospica nedovoljno karakterističan da se odmah posumnja na ospice, a bolesnik je zarazan već u toj početnoj fazi bolesti. Bolest najčešće počinje hunjavicom, pečenjem i suzenjem očiju, umorom, kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom. Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se osip koji je karakterističan, ali ne može se od laika, kao niti od većine liječnika očekivati da prepozna ospice na temelju izgleda osipa. Postoji karakterističan osip sluznice usne šupljine, ali to često prođe neopaženo”.

S obzirom da ospice nije jednostavno prepoznati, preporučuje se da osobe koje se osjećaju bolesno ne idu na posao, u školu i izbjegavaju korištenje javnog prijevoza te odlaske na okupljanja s velikom brojem ljudi. Ako svoje svakodnevne obaveze ne mogu izbjeći, trebali bi koristiti kiruršku masku kako se moguća infekcija ne bi prenijela.


Komentari