EPIDEMIOLOG O VIRUSU IZ SUSJEDSTVA: Nema mjesta panici. Ako zaraza i dođe u Hrvatsku, mi smo spremni!

Dr. Bernard Kaić (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Pojava majmunskih boginja u Italiji dovela je ovu zaraznu bolest pred naša vrata. Imamo li razloga za strah, koliko je uopće zarazna ova bolest i što možemo učini da spriječimo njezino širenje? Razgovarali smo s epidemiologom Bernardom Kaićem iz HZJZ-a koji kaže kako nema mjesta panici i da zaraznost majmunskih boginja nije ni približna onoj kao kod koronavisrusa.

Jesmo li spremni dođe li zaraza u Hrvatsku?

Jesmo, nema tu neke velike spremnosti, nije to tako jako zarazna bolest. Važno je samo da kliničari posumnjaju na bolest, da se prepozna, dijagnosticira i da se bolesnik izolira dok ne ozdravi. Mogu se pratiti i bliski kontakti.

Kako će se postupati sa zaraženim pacijentima?

Ovisi o težini bolesti. Teži slučajevi će se liječiti u bolnici, a blaži slučajevi na kućnom liječenju.

Postoji li prevencija?

S obzirom da se ova bolest prenosi u bliskom kontaktu, ona nije kao gripa pa da netko uđe u tramvaj i zarazi pet ljudi oko sebe. U ovom je slučaju potreban bliski dugotrajan kontakt, prenosi se kapljičnim putem i tako da sekret kožnih promjena uđe u sluznicu i oštećenu kožu. Tako da se od te bolesti možeze zaštititi pranjem ruku i izbjegavanjem bliskog kontakta s bolesnim ljudima bez zaštite. Najčešće se zaražavaju ukućani i oni koji njeguju bolesnike.

Koji su simptomi i kako se provodi liječenje?

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Tako da ne znamo koristi li danas nama koji smo se cijepili protiv velikih boginja. Cijepljenje protiv velikih boginja je krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina ukinuto svuda u svijetu, nakon proglašenja eradikacije velikih boginja.

Komentari