Epidemija gripe sve se više širi Hrvatskom: Najviše oboljevaju djeca

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Ove godine je prvi slučaj gripe potvrđen krajem studenog, a od tada je broj oboljelih porastao na 331, od kojih je 197 prijavljeno do sredine prosinca, prenosi Tportal.

Trenutno nema prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Najviše stope oboljelih su na području Ličko-senjske, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, slijede Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija. Najmanja stopa je u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema dobnim skupinama, stopa je najveća kod djece predškolske dobi, a najviše je oboljelih onih od prve do četvrte, slijede ona od pete do šeste godine.

Gripa je u porastu i na širem području Europe, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC). U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Osobe za koje je cijepljenje protiv gripe posebno preporučeno (i osigurano centraliziranom nabavom) i koje se provodi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo su:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući djecu)
  • pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući infekciju HIV-om)
  • djeca i adolescenti (od 6 mj. do 18 god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka sindroma Reye uz influencu)
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija) umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njene bliske okoline, naprimjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • zdravstveni radnici
  • trudnice

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti “komercijalno” nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom jer svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovu godinu naručio je 360 tisuća doza cjepiva te nabavio četverovalentno cjepivo protiv gripe koje je besplatno za sve kategorije.

Razlika između trovalentnog i četverovalentnog cjepiva je u tome što su u ovom drugom za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan, kao u ranijim trovalentnim cjepivima.

Prednost četverovalentnog u odnosu na trovalentno cjepivo očekivala bi se kada bi u sezoni gripe prevladavao virus tipa B, koji se razlikuje od virusa tipa B, a koji sačinjava trovalentno cjepivo, objašnjava HZJZ.


Komentari