Električni romobili i bicikli uskoro će se početi reguliarti? Ministar objasnio što će poduzeti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’ govorio je, međuostalim, o sigurnosti građana u Hrvatskoj i strožim prometnim kaznama, javlja N1.

Na pitanje o drastičnom povećanja kazni izmjenom zakona i njihovih prvih učinaka, Božinović je rekao da su trendovi pozitivni i na tragu su očekivanog.

“Ove je godine, s današnjim danom, četrdesetak manje poginulih u prometu, što je 17 posto. To pripisujemo Zakonu, ali i činjenici da smo ga od početka godine najavljivali, tako da, kada je stupio na snagu 1. kolovoza, svi su znali koje su odredbe mijenjane i kolike su kazne”, rekao je i dodao kako poanta Zakona nije kažnjavanje, nego doprinos promjeni prometne kulture te da ovo nije usmjereno na građane koji normalno voze, već na recidiviste.

Ministar je naglasio kako je brzina najveći problem, ali da se ne smije umanjiti ni problem korištenja mobitela, ni problem korištenja opijata.

Vozače je zamolio da uzmu u obzir da je počela nova školska godina te da su se djeca vratila na cestu. Roditelje je zamolio da djecu prevoze u skladu s propisima, budući da djeca najčešće stradavaju kao suvozači kada ih prevozi najbliža rodbina.

Ministar Božinović osvrnuo se i na velik problem motociklista koji stradavaju te nereguliranost pravila za električne bicikle, motore i romobile.

“Električni romobili su vrlo brzi, voze se po pješačkim zonama, dosežu 20 km/h i to će se prije ili kasnije morati regulirati.”

Na pitanje kakva je sigurnost u Hrvatskoj, ministar je odgovorio kako pokazatelji govore da je sigurnost bolja nego prošle godine.

“Imamo 15 posto manje nasilnih djela prema strancima, 17 posto teških krađa i to je sve posljedica jedne dobre organizacije i prisutnosti policije”, rekao je i dodao da je dobra suradnja s međunarodnim partnerima, s dvadeset i jednom policijom iz 19 zemalja svijeta.

“Turistička sezona je pokazala i ove godine da je Hrvatska sigurna destinacija”, zaključio je ministar Božinović.


Komentari