Dvaput ste platili račun? Evo što možete napraviti

Ilustracija / Antena Zadar

Preplatili ste iznos na računu ili ste ga pak platili dvaput? Ne brinite, postoji rješenje!

Svoj novac možete dobiti natrag na račun, u gotovini ili će vam idući račun biti umanjen za preplaćeni iznos. No morate znati kada nešto previše platite jer, ako vam taj iznos umanji idući račun – na njemu to neće biti vidljivo. Naime, na budućim će uplatnicama pisati početni iznos.

“S obzirom na to da jedinstvena uplatnica obuhvaća zbirni iznos različitih naknada primateljima, od kojih su neki izvan sustava Grada Zagreba i Holdinga, postojeći sustav ne iskazuje preplatu automatizirano, no u tijeku je digitalizacija, koja će to omogućiti” rekli su u Holdingu. Ako im korisnik ne duguje, može preplaćeni novac dobiti na račun, pišu 24sata.

I u tvrtki Gradska plinara Zagreb – Opskrba rekli su da korisnik može dobiti povrat novca na bankovni račun, a preplatu će vidjeti na sljedećem kvartalnom obračunu.

Korisnicima HEP Elektre sa šestomjesečnim obračunom za preplaćeni iznos će smanjiti buduće akontacijske rate, a oni s mjesečnim obračunom dobit će normalnu uplatnicu i sami će morati umanjiti iznos. Tko želi povrat mora ispuniti obrazac i poslati ga običnom ili elektroničkom poštom. Dobit će novac na račun ili poštanskom uputnicom.

Slična je situacija i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

U Vodovodu Osijek korisnik koji preplati račun ili ga plati dvaput može dobiti i gotovinu. Povrat novca treba zatražiti na blagajni tvrtke.

“Može ga zatražiti i elektroničkom poštom pa ne mora dolaziti, a novac će dobiti na račun” kažu u Vodovodu Osijek. Ako ne zatraži novac, umanjit će mu sljedeći račun i objasniti zašto je manji.

Vodovod Split će viškom uplaćenog novca prvo podmiriti dugovanja. Ako ih nema, a korisnik nije zatražio povrat, preplatu će iskoristiti za plaćanje sljedećih računa. Tko želi novac, mora napisati zahtjev, priložiti kopiju uplate i sjest će mu na račun.

I u Vodovodu Rijeka korisnik može tražiti da mu uplate preplaćeni novac na račun ili njime plaćati sljedeće račune, no na budućim uplatnicama iznos također neće biti umanjen.


Komentari