Dva tjedna je negodovala, pa se predomislila: Divjak zadovoljna nakon sinoćnjeg dogovora? ‘Sindikati dalje moraju pregovarati’

Nakon sinoćnjeg dogovora koalicijskih partnera oko koeficijenata i plaća prosvjetara te vjerojatnog opstanka Vlade danas će se o svemu raspravljati na sjednici Vlade, kao i o cijelom proračunu za iduću godinu kojeg bi Vlada trebala usvojiti. Sindikati i dalje nisu zadovoljni te najavljuju nastavak štrajka i još jače sindikalne akcije.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak  prije sjednice Vlade kazala je da dogovor postignut u srijedu predstavlja početnu poziciju za pregovore sa sindikatima.

“Dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest. A uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno – da se sindikati pozivaju na dijalog. Sve je na pregovaračkom postupku, koji mora prepoznati i povećanje osnovice, ali i pozicionirati koeficijente prosvjetara unutar uredbe o koeficijentima u zadanom roku.”

Jučerašnjim postignutim dogovorom je zadovoljna.

Zadovoljna sam jer se otvorio prostor za dijalog, a bit ću još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobiti kvalitetnu nastavu u školi, a učitelji budu zadovoljni. U ovom trenutku ovo je rješenje koje smo tražili da se otvori dijalog i da se stavi neka ponuda za stol od strane Vlade. Imamo rok, 30. lipnja, do kad se uredba mora izmijeniti.”


Ako se rok, probije, kaže, automatski ide povećanje od dva posto. Jedno je pozicija Vlade, drugo su pregovori sa sindikatima. Ovo je početna pozicija temeljem koje će se pregovarati, a sporazum koji se mora potpisati mora biti između Vlade i sindikata.”

Smatra također da uredbu treba mijenjati, a postupak izmjene po prvi put ima rok.

“Sa sindikatima se razgovara sa stolom, a ne preko medija. Ovo je pozicija Vlade, koja nije prazan skup, ima određenu ponudu. Do sada je, što se tiče koeficijenata, sve bilo bez rokova. Utvrđeno je i da će se dani u štrajku platiti iz državnog proračuna. Nije to prazan skup. Sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati” istaknula je ministrica Blaženka Divjak uoči sjednice Vlade.

Komentari

loading...