Dva lica Ivice Relkovića: Misteriozni politički analitičar ili marginalni destruktivac?

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ivica Relković, strateg i tvorac Mosta, ovih dana predstavlja svoju novu platformu, Udrugu nezavisnih, koja, unatoč njegovim opovrgavanjima ove teze, poprilično podsjeća na Most.

O Ivici Relkoviću uvelike se pisalo nakon što su Božo Petrov i Most preko noći lansirani u sam vrh političke scene. Nazivalo ga se mistikom, katoličkim fanatikom, pa čak i “čovjekom u sjeni”, a ono što mu se nikako ne može osporiti jest da brojke i analitiku ima u malom prstu.

No, tko je ustvari Ivica Relković, čovjek koji je Most učinio neizbježnim političkim faktorom, a zatim se s njima naprasno rastao ne štedeći na ružnim riječima?

Nije tajna Relkovićeva veza s crkvenim krugovima koja seže još u osamdesete godine prošlog stoljeća kada je ovaj medicinski tehničar djelovao u crkvenom zboru MI, u kojem je aktivan bio i Tomislav Karamarko. Devedesetih je djelovao na Radio Mariji, a na kojem je jedno vrijeme obnašao i uredničku funkciju.

S aktivnom politikom počeo se baviti prije desetak godina. Osnivao je Obiteljsku stranku, utemeljio GROZD, a 2010. bio je jedan od osnivača tada pokreta Hrast, koji je kasnije postao politička stranka.

Zajedničko svim ovim Relkovićevim projektima jest da nisu polučili veći uspjeh, a on im okreće leđa.

Prvi značajniji uspjeh Relković ostvaruje s ekipom iz Metkovića. No, dok jedni ovaj rezultat pripisuju njemu samome, drugi, upućeniji u Relkovićevo djelovanje, reći će kako zasluga za Mostov proboj na političkoj sceni pripada Boži Petrovu.

Njegov rast popularnosti, u kombinaciji s političkim potezima na lokalnoj razini, doveli su Most na nacionalnu političku scenu, unatoč uvriježenom mišljenju da je ključan bio upravo Relković, kažu poznavatelji Relkovićevog lika i djela.

“Relković upropasti sve čega se primi”, govori nam njegov bivši suradnik, blizak krugovima u kojima je Relković i stasao te dodaje da se iza njegovog “poigravanja” s političkom scenom ipak kriju i privatni interesi.

“Ima tu privatnih interesa, a istodobno i patologije. Želi se pokazati i biti ono što nije”, zaključuje naš sugovornik.

A koje je pravo lice Ivice Relkovića, čovjeka kojeg jedni smatraju vrsnim političkim analitičarom, a drugi destruktivnim marginalcem, procijenite sami.

Kako bilo, bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će otići njegov najnoviji projekt te je li Udruga nezavisnih doista udar na Most koji je, prema svemu sudeći, Ivici Relkoviću poprilično omražen.

 

 

 

 


Komentari