Državni tajnik iz HNS-a deložirao branitelja dok je ovaj bio na ratištu!

Marko Prpic/PIXSELL

Uoči Božića 2017, portal Dnevno hr. otvorio je temu o planiranim izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova, koji bi ovih dana trebao postati i predmet saborske rasprave. Upozorili smo na deložaciju 2300 obitelji zaštićenih najmoprimaca, koji bi stanove trebali napustiti u periodu od pet godina, a neki i ranije, s obzirom na to da navedene zakonske izmjene, daju mogućnost vlasnicima, za maksimalno povećanje iznosa najamnine. Također, objavili smo izvatke iz zemljišnih knjiga te otkrili kako je državni tajnik ministarstva graditeljstva, Željko Uhlir iz HNS-a, vlasnik čak tri ovakva stana. Ipak, to je samo početak šokantne istine koja posljednjih dana izlazi na vidjelo. Naime, konačno su se uključili i drugi mediji i na pomolu je novi veliki skandal Vlade. Ako postoji ikakva etika u hrvatskoj politici, onda bi moralo doći do raskida koalicije između HDZ-a i HNS-a. Retroaktivno gledano, Uhlirov postupak više se ne može pravno sankcionirati, ali u ovakvim slučajevima, u civiliziranim zemljama, očekuje se promptno podnošenje ostavke.

Ovo je poveznica na prethodni članak.

Što je Uhlir zapravo napravio? U jednom od triju stanova na adresi Kačićeva 6 u Zagrebu, u vlasništvu Željka Uhlira, živio je kao zaštićeni najmoprimac hrvatski branitelj Damir Martinko. Inače, obitelj Martinko, deložirali su komunisti još 1948 i tek su kasnije stekli stanarsko pravo. Za razliku od mnogih drugih branitelja koji su dobili stanove, Damir Martinko ga nije niti tražio, jer je imao stanarsko pravo. U tom stanu, živio je više od 35 godina. Ali 1993, dok je bio na ratištu, Uhlir je iskoristio tu situaciju, tako što je promijenio brave i onemogućio Martinka da uđe u stan. Martinko tvrdi da mu nije vratio ni osobne stvari. Branitelj Damir Martinko dao je sljedeću izjavu tjedniku Nacional:

„Uhlir je, iskoristivši moju odsutnost, provalio u stan, zamijenio brave i onemogućio mi ulazu u garsonijeru. Unutra je ostala sva moja imovina jer mi Uhlir nije dozvolio ni da pokupim svoje stvari i iznesem namještaj. Podnio sam zahtjev za otkupom stana u zakonskom roku, kada su i svi podnosili zahtjeve, no nisam ga uspio otkupiti. Zato sam pokrenuo i sudsku parnicu koja je trajala više od 10 godina i okončana je tek 2005 godine. Taj spor sam izgubio jer je Uhlirov odvjetnik iskoristio činjenicu da sam u to vrijeme kupio kuću u Sisku pa mi je vlasnik stana odbio zahtjev za otkupom.“

Martinko je upozorio i na činjenicu da je na silu izbačen iz stana, bez ikakve pravomoćne presude. Naravno, u ministarstvu graditeljstva ne vide ništa sporno u vezi državnog tajnika Željka Uhlira. Kako tvrde, u tri Uhlirova stana, nema više zaštićenih najmoprimaca. S time se moramo složiti. Ako ćemo suditi na temelju izjave branitelja Damira Martinka, onda vjerujemo kako ih Uhlir davno riješio, ili jednostavno izbacio na ulicu. Pitanje je sada, hoće li premijer Plenković, pokazati istu razinu odlučnosti prema državnom tajniku Željku Uhliru?

Autor: Marin Vlahović/Dnevno.hr


Komentari