Državni stan u centru prodan za 2.500 eura po metru: Tu su živjeli Mesić, Kalmeta, a skoro i Božo Petrov

Instagram / volimzagreb

Prezime Kalmeta (Božidar) još uvijek stoji na zvonu ulaznih vrata u Masarykovu 10, zgradu u strogom zagrebačkom centru, u kojoj je u državnom stanu na trećem katu posljednji živio bivši HDZ-ov ministar mora prometa i infrastrukture, piše Jutarnji list.

Stan od 160 kvadrata ljetos se našao na javnoj licitaciji koju je raspisao bivši ministar državne imovine Goran Marić, a na kraju je prodan za 2,8 milijuna kuna.

Među državnicima je bio jako tražen pa su ga tako koristili Vesna Girardi Jurkić, Stjepan Mesić, Marijan Petrović, nekadašnji ministar iseljeništva i drugi. Stan je posljednje trebao, 2016. godine, biti dodijeljen na korištenje, kako je tada pisao tportal, Boži Petrovu iz Mosta. No, Petrov ga je odbio jer je ostao tada živjeti u službenom stanu od 65 četvornih metara u Ilici. Pravo na korištenje državnog stana većeg od 60 kvadrata imaju premijer, prvi i ostali potpredsjednici Vlade te ministri; predsjednik i potpredsjednici Sabora te predsjednici sudova.

Država će dobiti 2.500 eura po četvornom metru

“Ne znam kad je taj stan obnovljen, ali je u dobrom stanju. Stan u Masarykovoj od 156 četvornih metara išao sam pogledati i u njemu su se već odvijali radovi renoviranja. Dakle, nisu radovi počeli zbog mene, nego su već trajali jer ga je bilo potrebno obnoviti. Meni su iz DUUDI-ja doslovno rekli da su pročitali u medijima kako mi se obitelj na ljeto seli u Zagreb, da će do tada renoviranje tog stana biti gotovo te kako mogu razmišljati o tome da se uselim u njega. Na taj njihov prijedlog nisam se ni očitovao. Razgovarao sam sa suprugom i zaključili smo da nam je previše 160 kvadrata. Moja tri sina mogu igrati nogomet na igralištu, i za to im ne treba vlastito igralište u stanu”, rekao je Petrov tada u izjavi za tportal.

“Za tu nekretninu stigle su dvije ponude. Najbolja valjana ponuda iznosila je 2,882.313 kuna”, rekli su iz Ministarstva državne imovine za Jutarnji. Međutim, s obzirom na to da je spomenuta nekretnina kulturno dobro, Ministarstvo je, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, moralo Gradu Zagrebu ponuditi pravo prvokupa za iznos od 2,882.313 kuna, koliko je bilo najviše ponuđeno na licitaciji. No, Grad se nije očitovao.

“Grad Zagreb neće se koristiti svojim pravom prvokupa u predmetu ponude Ministarstva državne imovine, za kupnju stana u Masarykovoj 10 za kupoprodajnu cijenu od 2,882.313 kuna”, navodi se u zaključcima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u kojem također piše da država “radi utvrđenja” da ponuđena nekretnina nije prodana po povoljnijoj cijeni mora dostaviti Gradu Zagrebu Ugovor o kupoprodaji.

Gradski pasaž

Zgrada u kojoj se smjestio spomenuti stan, naime, zajedno s prolazom te zgradom kina Europa je kulturno dobro te je pod zaštitom. Taj kompleks izgrađen je 1924./25. godine prema osnovi arhitekta Srećka Florshutza, atelijer S. Florshutz i braća Hintermeier, kao integralni dio većeg urbanog ansambla – ulične trgovačko-stambene četverokatnice u Masarykovoj 10, gradskog pasaža s trgovačko-stambenom galerijskom četverokatnicom u Miškecovom prolazu 1-3 i nasuprot njoj postiranom zgradom kino-kazališta te trgovačko-stambene četverokatnice u Varšavskoj 3-5. Izgradila su je braća Alfred i Leo Muller, nasljednici najveće gradske ciglane “Muller” u Kustošiji. Filmofil Leo Muller je, pak, 1924./’25. podigao i elitnu kinodvoranu u Varšavskoj, na mjestu gdje je od druge polovine 19. stoljeća stajala poznata restauracija Lobe-Krizmanić s pivnicom i plesnom dvoranom.

Zgrada u Masarykovoj 10 prodana je krajem 30-tih godina Anti i Olgi Topić, a država danas u toj zgradi posjeduje još neke poslovne prostore u prizemlju. Renoviranje pročelja te zgrade trajalo je skoro tri godine, ali nedavno je dovršeno te se ona u toj ulici ističe svojom vizurom. U samoj zgradi na četiri kata danas su se, osim privatnih stanova, uglavnom smjestila odvjetnička društva.


Komentari