Država ne potiče njihovo obrazovanje: Kronično nam fali radnika ove struke

FOTO: Depositphotos

Logopeda u Hrvatskoj nema dovoljno, a većina mladih, koji se ovim poslom želi baviti, to ne može jer godišnje njih samo 50 može upisati fakultet.

Također, djeca i odrasli mjesecima čekaju na pregled – posebno oni izvan Zagreba.

Problem bi trebao riješiti studij u Rijeci, no ni to nije potvrđeno.

Studij logopedije postoji u Zagrebu, a upisuje samo 50 studenata na godinu. Pa su zagrebačko i riječko sveučilište trebali udružiti snage i ove jeseni otvoriti studij logopedije i u Rijeci – s 30 novih mjesta, piše Dnevnik.hr.

“Akreditacija u Rijeci je gotova, a u Zagrebu je u tijeku. Sigurni smo da će se prvi studenti upisati 2020. Da li postoji mogućnost za neki zakašnjeli upis u ovoj godini? Šanse su male, ali mi se tome toplo nadamo”, kaže Alen Ružić, prodekan riječkog sveučilišta.

Zagrebačka se papirologija već mjesecima priprema pa su šanse za novim studijem od rujna sve manje, a stručnjacima su novi kadrovi prijeko potrebni.

“Studij logopedije koji je najbliži je studij u Mostaru i on ima nekih 50-ak studenata, ali za potrebe BiH i RH mislim da to neće biti dovoljno”, smatra Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica SUVAG-a.

Pregled u SUVAG-u čeka se nekoliko mjeseci, terapija do godinu dana. Liste čekanja su se smanjile novim ambulantama i zapošljavanjem.

U Hrvatskoj ima oko 600 logopeda, ali više od polovice njih radi u Zagrebu.

“U Zagrebu ima jako puno logopeda, ali mislim da bi trebalo i u drugim dijelovima Hrvatske biti malo više”, smatra Irena Zvoko Prpić, logopedica.

Na burzi rada je tek šestero logopeda. Toga su svjesni i mladi jer je već godinama to najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Možda se i sustav obrazovanja uskoro prilagodi pa omogući više mjesta za studente, odnosno buduće logopede, te samim time smanji vrijeme čekanja onima kojima je pomoć logopeda potrebna.

Komentari