DRUGA STRANA PRIČE! Veljko Kajtazi nakon incidenta u Čakovcu: Evo kako trebamo gledati na Rome

FOTO: N1

Nakon što je danas u Hrvatskoj odjeknula vijest o nemilom incidentu demoliranja kafića, koji se jučer dogodio u Čakovcu, a u kojem su glavni akteri bili pripadnici romske nacionalne manjine, za komentar o cijeloj situaciji zamolili smo saborskog zastupnika nacionalnih manjina, Veljka Kajtazija, koji je ekskluzivno za Dnevno dao svoje mišljenje o čitavoj situaciji.

“Osuđujem takav način ponašanja te bilo kakve izgrede. Neka institucije odrade svoje, ali uz njih, posao treba odraditi i župan međimurske županije, Matija Posavec”, komentirao je Kajtazi situaciju koja se jučer dogodila u jednom čakovečkom kafiću, pa nam pojasnio cijelu pozadinu ove priče: “U ovom su incidentu sudjelovali praktički maloljetnici, otprije poznati policiji, koje nikako ne možemo niti želim identificirati s odraslim Romima, koji se ne ponašaju tako. No također, u tom istom kafiću, pred nekog vremena, jednog su Roma nemilice istukli, no o tome niti jedan medij nije pisao.”

Priča koja ima malo dublju pozadinu…

U razgovoru s Kajtazijem, doznali smo neke detalje o napetoj situaciji u Međimurju s kojima se Romi svakodnevno susreću. Između ostalog, Kajtazi nam je rekao kako je pripadnicima romske nacionalne manjine u pojedine kafiće zabranjen ulaz, odnosno – ne žele ih uslužiti, iako oni ne žele praviti nikakve probleme.

Međimurje je posebna priča što se tiče situacije s Romima.

“Prosvjed koji je nedavno organiziran protiv Roma u Međimurju nije ništa promijenio i to se sada s nekim odmakom jasno vidi. Umjesto da se problemi rješavaju na druge načine, i dalje se koriste represivne metode kako bi se ova situacija riješila, što nikako nije dobro”, kazao je Kajtazi. Saborski zastupnik je istaknuo kako je najveći problem u svemu tome što se na Rome i dalje gleda kao na ‘objekte’, umjesto da ih se počne doživljavati subjektima koji će aktivno sudjelovati u rješavanju ovog konkretnog problema.

Također, rekao nam je kako je nakon prosvjeda bilo slučajeva napada na Rome, o kojima se također nije pričalo niti pisalo.

Prst uperen prema mladom županu Posavcu

Kajtazi otvoreno za probleme s Romima u Međimurju proziva i mladog međimurskog župana Matiju Posavca. “Župan ne želi zaposliti u županiji pripadnike romske nacionalne manjine, a to je jedan od problema s kojima se Romi suočavaju u Međimurju. Imamo nekoliko primjera gdje ljudi samo zbog toga što su Romi ne mogu dobiti posao. Primjer, za jednu učiteljicu s diplomom, samo zato jer je Romkinja nema mjesta u školama. Isti je slučaj i s djevojkama koje završe medicinsku školu. Njih također ne žele primiti u radni odnos, samo zbog nacionalne pripadnosti”, kazao nam je Kajtazi, pa nadodao:

“Zbog toga, Romi praktički ne vide smisao obrazovanja. Sa školom ili bez škole, njih nitko ne želi!”.

Kajtazi smatra da Međimurska županija konačno mora donijeti neke akcijske planove za rješavanje ovog problema, jer se dosada ništa konkretni nije napravilo. A sve dok se situacija ne počne rješavati, problema će, nažalost, biti…

Komentari